Els EUA i Cuba reprenen les relacions diplomàtiques després de cinquanta anys

  • Obama i Castro reconeixen el paper del papa Francesc com a figura clau en la mediació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.12.2014 - 18:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Acord històric entre els Estats Units i Cuba, que han decidit de reprendre les relacions diplomàtiques, després de més de cinquanta anys sense diàleg, i obrir l’ambaixada nord-americana a l’Havana. Ho han anunciat en sengles compareixences el president nord-americà, Barack Obama, i el cubà, Raúl Castro. Tots dos han agraït al Vaticà, i en concret al papa Francesc, el seu paper en aquest restabliment de les relacions i Obama ha reconegut que aquests cinquanta anys de viure d’esquena no havien servit de res.

‘El papa Francesc ens ha ensenyat que les coses no podien continuar com fins ara si així no funcionaven’, ha explicat Obama, que afegia: ‘No podem fer allò que s’ha fet durant cinc dècades i que no ha funcionat. Sabem que és millor fer la transició d’una altra manera.’ Reconeixia, així, el fracàs de l’estratègia de tots aquests anys, des que el 1961 els EUA va trencar les relacions diplomàtiques amb Cuba. Per la seva banda, Raúl Castro deia: ‘És possible trobar la solució a molts problemes. Com hem repetit moltes vegades, hem d’aprendre l’art de conviure de manera civilitzada.’

Obama també ha anunciat que faria que el congrés nord-americà s’impliqués ‘en un debat obert i directe per posar fi a l’embargament’. A aquest embargament s’hi ha referit també Castro, que ha instat els EUA a cessar ‘el blocatge econòmic, comercial i financer, el qual causa enormes danys’. 

Castro ha instat el govern dels EUA ‘a adoptar mesures mútues per a millorar el clima bilateral i avançar en la normalització dels vincles entre els dos estats’ i a ‘remoure els obstacles que restringeixen els vincles entre els dos pobles, les famílies o els ciutadans, en particular els relatius a viatges, correu postal directe i telecomunicacions.’

Obama, que ha declarat que avui els EUA trencava les ‘cadenes del passat’, ha citat José Martí –‘l’apòstol de la independència de Cuba’–: ‘La llibertat és el dret de tota persona a ser honesta.’ I ha clos el discurs amb un ‘Tots som americans’ en espanyol. 



Alliberament de presoners 

La compareixença dels dos presidents arribava poc després de l’anunci de l’alliberament del contractista nord-americà Alan Gross, empresonat aquests últims cinc anys acusat d’haver intentat posar en marxa una xarxa connectada a internet i sense el control del govern cubà perquè fos utilitzada per l’oposició. A canvi d’aquest alliberament, els EUA han alliberat tres cubans que eren empresonats acusats d’espionatge.

Gross, acabat d’arribar, també ha comparegut en roda de premsa, on ha donat les gràcies a totes les persones que han col·laborat en el seu alliberament, al president Obama, a tots els membres del congrés nord-americà, a la comunitat jueva i també a les comunitats cristianes i musulmanes que han pregat per ell.

El contractista ha expressat el seu respecte als cubans. ‘De cap manera ells són responsables de les coses per les que he passat’, ha dit. També s’ha mostrat esperançat que Cuba i els EUA abandonin les polítiques bel·ligerants a partir d’ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any