El govern espanyol elimina els interessos pel deute de les comunitats amb l’estat

  • La mesura afectarà al FLA i al fons de proveïdors

VilaWeb
ACN
17.12.2014 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol reduirà al 0% els interessos que les comunitats autònomes li han de pagar pels diners que reben a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i el pla de proveïdors, segons han confirmat a l’ACN fonts del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol. La mesura es va concretar dilluns al vespre en una reunió entre el ministre Montoro, el president espanyol, Mariano Rajoy, la vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d’Economia, Luis de Guindos, i s’aprovarà a un Consell de Política Fiscal i Financera que previsiblement es farà la setmana que ve. El 26 de desembre s’aprovarà també al consell de ministres en forma de reial decret.

Entrarà en vigor al 2015 i tindrà vigència fins que s’aprovi un nou sistema de finançament autonòmic, de manera que afecta també els diners que les comunitats poden rebre l’any vinent. L’executiu espanyol acompanyarà la mesura d’un ampli paquet d’iniciatives -que ja està redactat i pendent del vist i plau final del president espanyol- que es posaran en marxa en els pròxims mesos, i que inclouen un nou FLA i també una reducció del deute sanitari.

Mariano Rajoy tanca d’aquesta manera el debat obert entre els ministres Montoro i De Guindos després que el titular d’Hisenda defensés un decret que contemplava la possibilitat d’un quitament al deute de les comunitats autònomes. El president espanyol -i també el ministre De Guindos- han descartat públicament aquesta possibilitat que ‘té molt mala venda’ a Europa, segons va apuntar ell mateix en conversa informal amb els periodistes a la tradicional copa de Nadal de La Moncloa.

Segons fonts del Ministeri d’Hisenda espanyol, a la reunió que va tenir lloc aquest dilluns a la tarda, el ministre Montoro va plantejar al president del govern espanyol diverses opcions per donar marge a les autonomies i facilitar la sortida de la crisi. Descartada la quitança, el president espanyol es va decantar per la reducció al 0% dels interessos del deute de les comunitats, un pas més del que s’havia fet quan es va rebaixar els interessos a l’1%.

Això afecta als diners que els territoris reben de l’Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i també pel pla de proveïdors. Per engegar la iniciativa, primer s’haurà d’aprovar a un Consell de Política Fiscal i Financera que previsiblement tindrà lloc la setmana que ve, i després s’aprovarà al consell de ministres del 26 de desembre en forma de reial decret.

Hisenda calcula que la mesura permetrà un estalvi de 5.300 milions d’euros per al conjunt de les comunitats autònomes, dels què 1.700 milions ho són per a la Generalitat de Catalunya, que ha rebut 32.000 milions d’euros de l’Estat a través del FLA i del fons de proveïdors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any