No a la consulta de Conselleria

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dijous 11 de desembre, el DOCV va publicar l’ordre sobre plurilingüisme que regula la consulta als pares i mares per a decidir sobre el programa plurilingüe que han d’aplicar en cada centre educatiu. Aquesta nova normativa, junt amb la LOMCE, el Decret de plurilingüisme i l’arranjament escolar suposa un pas més en l’objectiu de reduir el valencià a l’ensenyament.

La Trobada de Plataformes considerem que l’únic objectiu d’aquesta consulta és obrir un conflicte lingüístic on no n’hi ha entre les famílies i el centre educatiu. És totalment innecesària, ja que la consulta legal i vàl·lida es realitza en la preinscripció de matrícula, en què les famílies assenyalen en quin programa volen que estudien els fills, cosa que la Conselleria d’Educació no respecta, de la mateixa manera que es desentén de l’obligació de potenciar el valencià a l’ensenyament i a la societat en general, tal i com obliga la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

Els centres estan rebent uns cartells de propaganda que assenyalen que la consulta serà el 19 de desembre i on es pregunta a les famílies què prefereixen: valencià-anglés o castellà-anglés, programes que no existeixen actualment en el sistema educatiu.

La consulta serà telemàtica, sense garanties de transparència ni mecanisme de control, només Conselleria en controlarà els resultats.

També cal tindre en compte que la consulta vulnera l’article 7.4 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) perquè es demanen dades personals per a un fitxer no autoritzat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Per si tots aquests motius no foren suficients per a negar-se a fer la consulta, us en donem un més: es pregunta sobre la llengua habitual de l’alumnat, castellà o valencià. La llengua que les famílies usen fora de l’escola no és competència de la Conselleria d’Educació i, a més, pressuposa que els xiquets i xiquetes parlen a casa únicament castellà o valencià, quan molt habitualment s’usen les dues llengües i hi ha famílies que usen d’altres llengües, sobretot les nouvingudes.

Diverses organitzacions ja han anunciat que presentaran un recurs contenciós davant el TSJ sol·licitant  la suspensió cautelar de l’ordre.

Per tots aquests motius, la Trobada de Plataformes Comarcals ens declarem en contra de la consulta i animem les famílies a no fer-la.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any