El mapa que explica de què parlen els barcelonins

  • L'emprenedor Dave Troy dibuixa mapes de ciutats a partir dels temes de conversa a les xarxes socials

VilaWeb
Redacció
16.12.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quin aspecte té la vostra ciutat a les xarxes socials? Els barris, els carrers i les places encara marquen els vincles socials d’una ciutat, però des de fa anys les xarxes socials han obert una nova dimensió en les relacions socials i la configuració dels debats col·lectius. Dave Troy, emprenedor i amant de la visualització de dades, s’ha proposat de reinventar els mapes per cartografiar les ciutats amb uns paràmetres diferents dels habituals. El projecte PeopleMaps pretén plasmar els debats i les interconnexions a les xarxes en unes il·lustracions de colors molt vius que descriuen les comunitats i les tendències de les ciutats.

Una de les ciutats analitzades per Troy és Barcelona. Segons el mapa resultant, Barcelona es presenta com una pilota de platja de colors, i és potser la ciutat més ‘ben arrodonida’ que ha traçat PeopleMaps. La independència de Catalunya és un tema candent a la ciutat, igual que el Barça. Les comunitats que es relacionen a Twitter dibuixen grups força homogenis i ben diferenciats els uns dels altres. El mapa de Troy també deixa veure un grup entorn del debat de la literatura i els llibres, que no estableix cap relació amb els que fan conversa sobre el Barça i l’esport. Troy conclou que l’ús de Twitter és molt intens a Barcelona, cosa que atribueix a la combinació actual de canvis econòmics i polítics al país.

Dave Troy explica el rerefons matemàtic dels mapes en un article a la seva pàgina web. També va explicar el seu mètode de confecció de mapes en un dels famosos ‘TEDtalks’, unes conferències breus sobre temàtiques espectaculars, innovadores i sorprenents. La podeu veure en aquest vídeo, on compara unes quantes ciutats:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any