Herrera vol formar un pol electoral d’esquerres amb Procés Constituent, Podem i la CUP

  • ICV-EUiA proposa quatre grans consultes: sobre el model d'estat, la desigualtat, l'aigua i l'energia, i la salut pública

VilaWeb
ACN
15.12.2014 - 21:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al Teatre del Raval i davant d’unes dues-centes persones, Herrera ha presentat el full de ruta dels ecosocialistes. A diferència dels que van presentar fa algunes setmanes el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, el del líder d’ICV-EUiA no té la independència com a objectiu. Herrera ha insistit en la defensa del dret a decidir com a pal de paller del catalanisme i ha renunciat a parlar en nom de la majoria de catalans. De fet, ha denunciat que hi hagi partits que assegurin que la majoria dels ciutadans són independentistes i d’altres que assegurin tot el contrari sense que hi hagi hagut un plebiscit sobre aquesta qüestió.

Al Teatre del Raval de Barcelona, davant uns dos-cents assistents, Herrera ha presentat el full de ruta d’ICV. A diferència dels que van exposar fa poc el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, el d’Herrera no té la independència per objectiu. Ha insistit en la defensa del dret de decidir com a pal de paller del catalanisme i ha renunciat a parlar en nom de la majoria de catalans. De fet, ha denunciat que alguns partits assegurin que la majoria dels ciutadans són independentistes i alguns altres que assegurin tot el contrari sense haver-hi hagut cap plebiscit per a escatir-ho.

ICV-EUiA rebutja el caràcter plebiscitari que CiU i ERC volen que tinguin les eleccions i manté la defensa de la consulta sobre el futur polític de Catalunya. És una de les quatre consultes que proposen per a la legislatura. Les altres tres es refereixen a qüestions d’àmbit econòmic i social que consideren imprescindibles per a redefinir el contracte social a Catalunya: ‘Quin és el principal problema del país? La desigualtat. Doncs en el primer any de la nova legislatura fem una consulta sobre la renda garantida de ciutadania i la redistribució de la riquesa —ha dit—. El segon any, una gran consulta per a garantir el lideratge públic en el subministrament dels serveis bàsics d’aigua i energia.’ I el tercer, una sobre el model de salut.

Un full de ruta per a totes les emergències

En l’àmbit nacional, ICV no es defineix ni a favor de la independència ni en contra, i continua centrant els esforços a aconseguir un referèndum que aporti un mandat democràtic sobre el qual es pugui construir el nou país. Sigui quina sigui l’opció escollida pels ciutadans, Herrera diu que el fet més important és la recuperació de ‘totes les sobiranies’, la de Catalunya com a nació, però també la dels ciutadans enfront dels interessos dels mercats.

A més de l’emergència nacional, ha assenyalat dues qüestions per ell igualment importants: ‘l’emergència social i la democràtica’. Segons Herrera, urgeixen a prendre decisions i no es pot esperar a la resolució del conflicte territorial per abordar-les.

El contracte social s’ha de reformular —ha dit— ampliant l’exercici de la democràcia a Catalunya, actuant en l’àmbit nacional d’igual a igual amb l’estat espanyol i retornant als ciutadans els drets bàsics que han perdut des de l’inici de la crisi. El full de ruta d’ICV-EUiA, que s’ha presentat sota el títol ‘Un país just, net i lliure’, demana la confluència de les esquerres per a canviar les majories de govern català.

Les eleccions haurien de servir eminentment per a canviar el govern i les polítiques que ha aplicat la majoria de CiU aquests darrers quatre anys. ICV proposa una llista transversal d’esquerres que es presenti com a alternativa política als blocs que encapçalen CiU i ERC respectivament. La lluita contra la desigualtat, contra la corrupció i contra la manera d’exercir la democràcia dels governants actuals haurien de ser els eixos vertebradors d’aquesta candidatura.

Herrera ha parlat dels exemples de Barcelona, on ICV, Guanyem i diverses associacions de la ciutat treballen per a formar una candidatura conjunta, i també ha parlat de l’estat espanyol, on les enquestes pronostiquen una gran esquerda en el bipartidisme amb l’ascens de Podem. Precisament, veuria amb bons ulls que Podem formés part del ‘pol d’esquerres’ que proposa. També ha esmentat Procés Constituent i fins i tot la CUP, amb els quals li agradaria compartir candidatura. ‘Si caminem junts podem guanyar, podem canviar l’agenda’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any