La Fundació Universitària Balmes recuperarà totes les accions d’Eumo Editorial

  • Crearà la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut per acollir la Facultat de Medicina

VilaWeb
Redacció
12.12.2014 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dijous ha tingut lloc la sessió plenària del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) al Centre d’Arts Escèniques d’Osona l’Atlàntida de Vic. A la reunió, entre moltes altres qüestions, s’han actualitzat els patrons representants del PDI al Patronat en motiu de la renúncia del patró Sr. Joan Soler Mata, actual degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes. En substitució d’ell s’ha nomenat patrona la Sra. Núria Simó Gil, escollida a l’últim claustre de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). També s’ha aprovat el nomenament d’Àngel Torres Sancho com a membre de la Comissió Executiva en representació de la comunitat universitària.

Per una banda, s’ha aprovat la proposta de liquidació definitiva del pressupost auditat de l’exercici 2013-2014 amb un superàvit acumulat de 32.000 euros. I també la proposta de pressupost definitiu de l’exercici 2014-2015 que ascendeix fins a un nivell d’ingressos de 33.528.323, superior en 1.603.751 respecte al curs 2013/2014, i mantenint el seu equilibri pressupostari.  Per altra banda, les inversions del pressupost definitiu de l’exercici 2014-2015 se situen en els 1.175.733 euros.
 
Per altra banda, s’han ratificat acords com el del segon conveni col·lectiu de la UVic-UCC, que va entrar en vigor l’1 de juliol de 2014, i el de la segona fase de rehabilitació de la Casa Convalescència de Vic, les obres de la qual s’iniciaran el mes de gener de 2015. En aquest cas, l’Ajuntament de Vic es farà càrrec de la contractació de l’obra, amb la conseqüent aportació econòmica prèvia per part de la FUB. Amb el temps, està previst que el rectorat de la UVic-UCC i el Centre Internacional de Formació Contínua s’ubiquin a la Casa de Convalescència, potenciant, així, la idea de campus-ciutat.
 
Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC, ha presentat un informe general sobre la marxa de la Universitat i ha comentat la situació de la recerca, de la qual se n’han aprovat les normatives proposades. D’aquestes cal destacar la d’overheads per a la recerca i transferència de coneixement que permetrà als investigadors disposar d’un romanent generat per a la seva activitat. Pel que fa les dades de matrícula del curs actual, el 84% de nous estudiants de grau de la UVic es matriculen en primera opció, quatre punts més que el curs passat. La matrícula de totes les titulacions oficials per al curs 2014-2015 s’ha incrementat un 2% (fins a 5.725 estudiants). Val a dir que la Universitat inverteix de mitjana un milió d’euros l’any tot apostant per la innovació. Un exemple d’aquest curs són els nous laboratoris d’infermeria i els de l’Escola Politècnica Superior, entre altres.

En relació a la Càtedra de Serveis Socials de la UVic-UCC –en la que hi col·labora el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya-, s’ha nomenat la codirecció al Sr. Albert Serra, professor d’ESADE, i a la Dra. Mireia Subirana, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i Benestar de la UVic.
 
En un altre punt i en relació a la futura Facultat de Medicina, s’ha aprovat la proposta d’acords referents a la creació de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut. S’han designat tres membres del Patronat d’aquesta Fundació a proposta de la FUB: Josep Arimany, qui ostentarà la presidència, Joan Turró i Josep Terradellas.  Pel que fa les gestions sobre Can Baumann, s’ha autoritzat al president de la FUB i al director general per continuar les negociacions sobre l’acord de cessió d’ús de l’edifici a la UVic-UCC, situat a la carretera de Roda de Vic, per acollir la nova Facultat de Medicina, quan aquesta hagi obtingut el llum verd de Madrid. Aleshores també s’hi instal·larà la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar, formant així el Campus de Ciències de la Salut de la UVic.
 
A més, s’ha presentat el projecte del Portal de la Transparència i Bon Govern, que serà vigent el mes de gener de 2015. Aquesta iniciativa té com a principi central donar informació més enllà de l’estricte compliment de les obligacions legals atès que el compromís de transparència és per si mateix un valor inherent a la FUB i a la UVic-UCC. També es preveu la creació d’una Comissió de Seguiment a fi que es vetlli pel compliment de la Llei, actualització del lloc web, així com per garantir l’objectivitat de les dades, documentació i informació contingudes.
 
Pel que fa Eumo Editorial, s’ha autoritzat recuperar el 100% de la societat. Per tant, la FUB comprarà el 50% d’accions que fins ara pertanyien a Edicions 62 (Planeta), i segons el balanç de tancament del 2014. El motiu de mantenir la propietat d’Eumo Editorial és estratègica ja que es considera transferència de coneixement a la societat.
 
Per un altre cantó, s’ha aprovat la proposta d’atorgament del Doctorat Honoris Causa (DHC) a la Dra. Anna Veiga Lluch pel valor inqüestionable de la seva trajectòria acadèmica i professional. Veiga, llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Autònoma de Barcelona (UAB), dirigeix la investigació del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. Fou guardonada l’any 2004 amb la Creu de Sant Jordi i el 2006 amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per la seva contribució a difondre i consolidar els avenços de la ciència, especialment en l’àmbit de la biomedicina, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya; i l’any 2013 fou guardonada amb la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya. En aquest cas, serà el primer DHC que acollirà Manresa i també serà el primer que la UVic-UCC atorgarà a una dona. L’acte tindrà lloc a finals del primer trimestre de l’any 2015.
 
Finalment, Pere Prat, alcalde de Manlleu, ha presentat les accions del programa Fem UVic-UCC Territori que tindran lloc a la Catalunya Central. Es tracta de la planificació d’activitats conjuntes com exposicions, conferències i visites institucionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any