Costums sexuals, VPH i càncer oral

  • Preguntes i respostes arran de l'augment dels casos produïts pel virus del papil·loma humà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Lucía Sapiña
09.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 2013 l’actor Michael Douglas va manifestar en una entrevista que el càncer de llengua que havia tingut tres anys abans tenia origen en la pràctica de sexe oral. Aquesta declaració va situar en el debat públic el paper del virus del papil·loma humà (VPH) com a agent causant del càncer oral. Fins aleshores, els càncers de gola i boca s’havien associat tradicionalment al consum de tabac i d’alcohol. Però és cert que la literatura científica ja feia més d’una dècada que analitzava la importància creixent del VPH com a agent causant d’aquests càncers.

Se sabia que el VPH causava el càncer de cèrvix però fa uns quants anys també es va veure que originava un subtipus de càncers de cap i coll, que és com es s’anomenen aquells que afecten la cavitat oral, faringe i laringe. L’any passat, la revista Nature publicava la notícia ‘VPH: sex, cancer and a virus’, on repassava els treballs de Maura Gillison, una de les investigadores que han contribuït a aportar més evidències que el VPH és la causa d’uns tipus de tumors, principalment localitzats a l’orofaringe (part posterior de la cavitat oral). 

Més càncers produïts pel VPH

Alfonso Berrocal, cap de secció del servei d’oncologia del Hospital General de València i membre de la junta del Grup Espanyol de Tractament de Tumors de Cap i Coll explica: ‘Es va produint un canvi en l’epidemiologia del càncer de cap i coll. Va augmentant en una població distinta, que són els pacients que tenen infecció pel virus del papil·loma humà. De fet, clínicament i molecularment possiblement és un càncer diferent del que vèiem fins ara, perquè acostuma a aparèixer en gent més jove, entre 35 anys i 40, i en unes localitzacions més especifiques, com són les de l’orofaringe.’

La infecció pel VPH no té la mateixa distribució en tots els territoris geogràfics. ‘Als Estats Units i al nord d’Europa hi ha un augment de tumors d’orofaringe associats al VPH. Es calcula que al voltant d’un 60% dels casos, un 80% en el cas d’un registre suec’, diu Alfonso Berrocal. I continua explicant que a l’Europa del sud, la incidència d’infecció pel VPH és més baixa: ‘La taxa d’incidència del VPH en aquest tipus de neoplàsies que nosaltres tenim descrita és del 15% al 20%. Això possiblement es pot atribuir al fet que el canvi de les conductes sexuals es va produir una mica més tard.’

No tant el sexe com el nombre de parelles

Però, tant han canviat les nostres conductes sexuals o és que ara l’anàlisi del tumor permet de saber-ne millor la causa? ‘Possiblement han passat diverses coses. Abans no fèiem serologies per al VPH i ara sí. D’una altra banda, el consum del tabac disminueix, per la qual cosa trobem cada vegada més proporció d’uns altres casos no relacionats amb el tabac. I, òbviament, un canvi en les conductes sexuals sí que n’hi ha hagut. Els estudis que hi ha parlen d’un nombre important de parelles. El darrer que he revisat, el del suecs, estableixen canvis d’incidència entre 1 parella i 6, de 6 a 25 i més de 25. El risc més elevat estava per damunt de 25 parelles i això ja no era tan habitual abans i ara sí que ho és més. Realment, té a veure amb l’augment de parelles, de saliva compartida. I en això, els canvis de conducta han estat importants’, aclareix el doctor Berrocal.

Cal tindre en compte que no totes les infeccions de VPH causen càncer. De fet, la major part de les persones sexualment actives acaben exposades al virus en algun moment de la seua vida. Només alguns serotipus del VPH són més oncogènics: ‘En el càncer de cèrvix són el 16 i el 18. En el càncer de cap i coll, pràcticament el 95% dels casos van associats al 16. Però fins i tot tindre una infecció pel serotipus 16 tampoc no significa que hages de desenvolupar un càncer. La neoplàsia només la desenvolupen algunes persones i pot haver-hi factors addicionals: algun tipus d’immunosupressió o de comorbiditat associada que afavoresca la progressió de la malaltia’, confirma Alfonso Berrocal.

Més incidència en homes

També s’atribueix als costums el fet que els càncers de cap i coll tinguen més incidència entre homes que entre dones: una dona per cada cinc homes en el cas dels produïts per agents etiològics com el tabac i l’alcohol, i una per cada 3 homes en els causats pel VPH.

Igualment, els mecanismes pels quals s’activa la carcinogenesi són diferents quan l’etiologia és vírica de quan és un agent cancerigen com el tabac. Les mutacions en la cèl·lula tumoral són diferents i això fa que els tumors tinguen un comportament diferent. S’ha vist que els causats pel VPH presenten un índex de guariment més gran i per això ara s’estudia si amb tractaments no tan agressius en aquests pacients es podrien aconseguir les mateixes taxes de guariment.

Un càncer desconegut

El càncer de cap i coll és el sisè tipus més comú a Europa. Segons la Societat Europea de Càncer de Cap i Coll (EHNS) més de 150.000 persones van ser diagnosticades d’aquests tipus de càncer el 2012. Un 60% d’aquests, més de la meitat, presentava malaltia avançada, fet que complica el pronòstic i que fa necessari un tractament més agressiu. Quan el pacient es troba en fases inicials, les taxes de guariment arriben al 90%. Per això, fa dos anys que aquesta Societat ha iniciat una campanya, ‘Make Sense Campaign’, per tal de conscienciar del problema que impliquen aquests tipus de càncer.

Lucía Sapiña. Observatori de les Dues Cultures. Revista Mètode.

Llegiu l’article sencer a la web de Mètode.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any