Maria Folch presenta la novel·la ‘Després vénen els anys’ a l’Espai VilaWeb

  • És el primer llibre de l'autora del bloc 'Un altre país' · L'acte serà dimecres 10 de desembre a les 19:30

VilaWeb
Redacció
03.12.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’autora del bloc de +VilaWeb ‘Un altre país‘, Maria Folch, presentarà dimecres 10 de desembre a les 19:30 a l’Espai VilaWeb la seva primera novel·la, ‘Després vénen els anys’ (Drassana, 2014). Ho farà acompanyada de l’editora de VilaWeb, Assumpció Maresma, i del poeta Ricard Garcia.

La protagonista de ‘Després vénen els anys’, la historiadora Blanca Lleó, estudia la guerra civil a Castelló de la Plana, on és nascuda, però també ha heretat la memòria bèl·lica d’una mare i unes tietes dels Encants de Barcelona. Tots aquests records es veuran remoguts quan conegui Michele Fiorin, un vell pescador de l’Alguer que va participar a la guerra, amb les Brigades Internacionals, i va passar un temps a l’Hospital de Benicàssim. Així, a través de converses, cartes, fotografies i vells articles de diari, descabdellaran la memòria d’aquells fets i també d’uns altres posteriors: l’èxode dels italians ètnics de Iugoslàvia l’any 1947, dels quals Fiorin forma part.

En aquests dos episodis aparentment marginals de la història europea, i inèdits en la nostra literatura, l’autora Maria Folch veu la clau d’un dels destins més significatius del segle XX: l’exili. I amb amorosa atenció al detall, alhora que amb una administració precisa del suspens narratiu, ens fa còmplices del coratge, patiment i lluita d’aquells que, com Fiorin, van recórrer els camins amargs de la diàspora. ‘Després vénen els anys’ explora, amb una passió inoblidable, el misteri de la identitat i de la memòria, a cavall entre l’Alguer, Barcelona i Castelló de la Plana. La intuïció que estem fets de molts pedaços desiguals, grans construccions col·lectives o vivències mínimes i fugisseres, però també de somnis abolits, renúncies i amputacions.

Maria Folch és nascuda a Castelló de la Plana, va estudiar un temps a Londres i després va marxar a Roma per passar-hi un o dos anys, però se n’hi va acabar quedant setze. Treballa en una organització internacional i actualment viu a Ginebra. L’any 2007 va obrir l’exitós blog ‘El meu país d’Itàlia’, que, des que s’ha mudat, ha passat a anomenar-se ‘Un altre país‘, en previsió de noves mudances i nous països.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any