Mas demana a Rajoy que s’arrisqui i que faci una proposta

  • Mas creu que l'estat espanyol entrarà a negociar amb Catalunya si el conflicte obert acaba generant inquietuds internacionals

VilaWeb
ACN-Redacció
28.11.2014 - 21:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que l’estat espanyol i Catalunya es troben en una situació de conflicte obert després de les querelles pel 9-N. Per això, creu que aquesta situació pot generar inquietuds internacionals. Si s’arriba a aquesta situació serà quan l’estat espanyol ‘es veurà forçat a posar-s’hi’, ha dit Mas. Ha reconegut que el projecte polític català no es rep amb els braços oberts a l’estranger perquè ‘és un problema afegit i els fa mandra’. També ha assegurat que l’estat espanyol és directament responsable de la situació que viu Catalunya i ha demanat a l’executiu de Rajoy que doni una resposta.

‘Si tots els programes han de dir el mateix, anem-hi junts i fem pinya’

Prèviament, a Sitges davant de 2.000 professionals de la Salut,  Mas ha insistit de la importància de fer possible una llista única. ‘Si tots els programes han de dir el mateix, doncs anem-hi junts, perquè seria absurd que no fem pinya’, ha dit. Tot i reconèixer que ‘en política anar junts és gairebé impossible’, ha demanat que es faci aquest esforç ‘per una vegada i que no tingui repetició’.

Mas defensa l’aposta per aconseguir una llista única amb vista a unes eleccions plebiscitàries que puguin significar ‘la consulta definitiva’.

‘Si Catalunya ha de prendre la seva decisió més important des de fa segles, cal anar-hi junts’, ha declarat, i s’ha preguntat què podria fer el país en matèria de benestar i de Salut si disposés de tots els recursos que pot tenir un estat.

Els divuit mesos de transició

Al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas havia avisat que durant els divuit mesos de transició entre possibles eleccions avançades i la proclamació de la independència ‘dependrem de l’estat espanyol’ i que per això ‘econòmicament no tindrem massa ajuda externa’. Ara, també considera que l’estat espanyol no es pot permetre ‘deixar caure Catalunya, perquè se’ls emporta a ells’.

‘Tot dependrà de en quina situació arribem al punt d’emancipació. No és el mateix fer-ho en un acord amb l’estat espanyol. Una part del deute de l’estat espanyol ens toca a nosaltres, ja veurem amb quin criteri. A canvi d’això l’estat té una sèrie d’actius a Catalunya. Quina part li toca a Catalunya? Això és el que hauríem de negociar, i això és el que haurien fet els escocesos. Tot això s’ha de negociar. Si això no és possible hi haurà un dia que s’haurà de prendre una decisió final, que és si tirar endavant per més que sigui sense negociació amb l’estat’, ha explicat Mas.

I ha afegit: ‘Depenent d’això anirem amb bastant deute si hi ha negociació o amb poc deute si hi ha poca negociació. Això s’ha de negociar, no podem fer-ho sense seure a taula. Si ho fem així no ho passarem bé.’

D’una altra banda, Mas ha insistit en la llista unitària per a les eleccions avançades. És la fórmula que considera més fàcil per a la interpretació dels resultats. Ha advertit de les dificultats que suposaria presentar-se a les eleccions amb una fórmula diferent, com ara un punt comú pactat entre llistes diferents. ‘Si hi ha un punt en comú i tota la resta del programa és diferent, des de fora no sabran què hem votat’, ha assenyalat. Segons ell, el món faria la pitjor interpretació possible, perquè el procés català ‘els incomoda’. Mas intentarà assistir a la conferència que Oriol Junqueras farà dimarts, però si no pogués el trucaria per trobar-se l’endemà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any