Jaume Reus i Morro serà el nou director de l’Arts Santa Mònica

  • L'historiador de l'art i gestor cultural ha estat escollit per un concurs públic

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
28.11.2014 - 12:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’historiador de l’art i gestor cultural Jaume Reus i Morro serà el nou director de l’Arts Santa Mònica, Centre de la Creativitat. Per primera vegada, el màxim responsable d’aquest centre ha estat escollit mitjançant un concurs públic, basat amb criteris de professionalitat, mèrits i capacitats, que va rebre onze candidatures. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el nomenarà d’ací a uns dies. Reus i Morro va ser responsable de la gestió cultural de l’Espai Mallorca de Barcelona, havia dirigit el Departament d’Educació, Acció i Difusió Cultural de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca i també n’havia estat el responsable de comunicació.

Amb l’elecció de Jaume Reus i Morro s’ha complert el compromís de convocar la plaça de director de l’Arts Santa Mònica mitjançant convocatòria pública abans d’acabar el 2014.

Historiador de l’art i gestor cultural

Jaume Reus i Morro és doctor Cum Laude en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears, amb la tesi “Evasió i exili interior en l’obra de Joan Miró: 1939-1945”. Reus ha estat responsable de la gestió cultural de l’Espai Mallorca de Barcelona i comissari de diverses exposicions en aquest mateix centre (2013- 2014). També ha estat curador de les exposicions ‘Amaneció en medio de la noche’, al Museo de la Ciudad i Centro de Arte Contemporáneo de Quito (Equador); ‘Barceló abans de Barceló’, a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma; ‘La belleza de la fealdad. Amaru Cholango’, a Tapettenfabrik de Bonn (Alemanya) o ‘A l’entorn de Neon de Suro, 1975-1982. Col·lecció Rafael Tous’ a diverses ciutats de Balears i Catalunya.

Prèviament, Jaume Reus i Morro havia dirigit el Departament d’Educació, Acció i Difusió Cultura de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca, entre els anys 2004 i 2012. I n’havia estat el responsable de comunicació. També va ser coordinador de comunicació a Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma (2005).

Reus i Morro també ha estat col·laborador habitual de diverses revistes i suplements culturals, així com autor de desenes d’articles a premsa. És autor del llibre ‘Art i conjuntura. La Jove Plàstica a Mallorca 1970-1978, Binissalem’, editat per Di7 Edició.

En el camp de la docència universitària, Jaume Reus i Morro ha exercit com a professor universitari en el terreny de les arts plàstiques i visuals a Balears i Llatinoamèrica. A més ha estat professor convidat a la Universidad Central del Ecuador, a la Universidad Sant Francisco de Quito, i a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) a Ciutat de Mèxic.

Entre els anys 1996 i 2003, va impartir docència a la Universitat de les Illes Balears com a professor de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, i ha format part de diferents equips d’investigació.

Concurs públic per a escollir el nou director

El procés de selecció per escollir el nou director de l’Arts Santa Mònica es va endegar al 10 d’octubre de 2014, amb la publicació de les bases del concurs al portal web del Departament de Cultura. És la primera vegada que el director de l’Arts Santa Mònica s’escull mitjançant un concurs obert. La presentació de candidatures es va tancar un mes després, el 10 de novembre. En aquest període, es van rebre onze candidatures.

La Comissió d’Experts nomenada pel Departament de Cultura i formada per 11 professionals de la gestió i de diferents disciplines culturals, i per 2 funcionaris experts en gestió cultural, ha dut a terme la valoració dels candidats basant-se en els criteris de professionalitat, mèrits i capacitats.

Els candidats que participaven en el procés de selecció havien de tenir una titulació superior universitària, acreditar experiència en llocs de responsabilitat en l’àmbit de la gestió cultural i demostrar els coneixements específics en els diversos àmbits culturals, atès l’enfocament global i multidisciplinari que té el projecte.

Com a resultat del procés, la Comissió ha proposat Jaume Reus i Morro, gestor cultural i doctor en Història de l’Art, com el candidat que considerava més adient, i s’ha elevat al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la proposta de contractació. Mascarell en nomenarà en els pròxims dies.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any