Una jornada per a visibilitzar els micropobles de Catalunya

  • L'associació de municipis més petits de cinc-cents habitants organitza la primera Convenció de Micropobles de Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dels més de nou-cents municipis de Catalunya, una tercera part tenen menys de cinc-cents habitants (mapa). Malgrat que sumen menys de l’1% de la població, quant a nombre sí que tenen un pes en el conjunt de l’administració municipal catalana. Des del març del 2008, una associació vetlla per les necessitats i interessos específics dels anomenats ‘micropobles’, a la qual ja n’hi ha quasi un centenar d’associats. Avui s’apleguen en la primera Convenció de Micropobles de Catalunya a Pira (Conca de Barberà).

La intenció de la reunió, més enllà de compartir experiències, és de donar a conèixer quina és la situació actual d’aquesta mena de municipis a Catalunya i convidar els assistents a reflexionar-hi.

Es farà, sobretot, a partir de tres ponències de la professora Maria Garganté, sobre aspectes geogràfics i històrics de la ‘Microcatalunya’; del periodista Lluís Foix, sobre l’àmbit econòmic i social dels petits municipis, i del també periodista Carles Capdevila, sobre el tractament que se’n fa als mitjans de comunicació.

A la descoberta de la Microcatalunya

En aquesta voluntat de descobrir els micropobles, cal esmentar especialment una original iniciativa engegada el març passat pel periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer. Microcatalunya, que és com es diu, es plantejava de descobrir la realitat dels petits pobles catalans a través del màxim d’eines digitals. Durant sis mesos, els autors han recorregut amb furgoneta ‘aquesta Catalunya menys transitada i, a vegades, més oblidada’, per a explicar ‘com s’hi viu, qui hi viu i què hi passa’. Paral·lelament, s’ha anat construint amb la participació de la gent una petita Wikipedia, on es poden trobar milers de vincles relacionats amb els micropobles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any