Compromís amb la nova política

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi econòmica, política i social que vivim actualment a Europa ha suposat un canvi en els paradigmes polítics establerts fins al moment. En el cas valencià, ja des de l’any 2011 podem comprovar com grans capes de la ciutadania no sols tenien en compte l’eix tradicional entre esquerra i dreta per a decidir el seu vot. La irrupció del moviment ciutadà del 15-M va decantar la balança cap a un nou criteri a l’hora d’escollir una opció política: l’espai de regeneració vs els partits tradicionals.

Així doncs, en les eleccions a les Corts Valencianes d’aquell mateix any, ja vam constatar la translació del malestar social als resultats electorals. Contra tot pronòstic, Compromís va aconseguir sis diputats. El lideratge del discurs anticorrupció i una campanya a peu de carrer, així com unes experiències de gestió municipal favorables, van impulsar la coalició a obtindre uns resultats extraordinaris, tenint en compte que cap enquesta pronosticava ni tan sols l’entrada a les Corts.

Recentment, la situació sociopolítica al País Valencià s’ha agreujat més encara. El malestar d’alguns alts funcionaris de la Generalitat amb la nefasta gestió del PP ha provocat la filtració de documents que acrediten nombrosos casos de corrupció. No és cap exageració afirmar que totes les setmanes en coneixem un de nou, ja que el PP valencià compta ja amb dos-cents càrrecs públics imputats. Això, unit, entre d’altres coses, a la manca de reivindicació per part de la Generalitat d’un finançament autonòmic just per a la nostra terra, a les retallades en sanitat i educació, o al tancament de Ràdio Televisió Valenciana, han sentenciat la pèrdua de la majoria social del PP al País Valencià. Una derrota històrica que es va fer efectiva en les darreres eleccions europees, quan que va passar d’un 52’9% en les europees del 2009 a un 29% el 2014. Però, a més a més, la dada significativa és que si el bipartidisme sumava abans el 90% dels vots, en aquests comicis no va superar el 51%. Per contra, opcions com Compromís o Podemos creixien amb força, alimentats per vots decebuts amb el PP i el PSOE però il·lusionats amb una nova manera de fer política.

És llavors quan s’obri un escenari de canvi polític valencià. El PP agonitza ofegat per la seua pròpia incompetència, i el PSOE no aconsegueix connectar amb un electorat fart de les mentides, falses promeses i corrupcions del bipartidisme espanyol. La ciutadania reivindica la capacitat de decisió i participació política, i formacions com Compromís ho portem a la pràctica. A Ontinyent ja s’ha aprovat el reglament de primàries obertes a la ciutadania per a les eleccions municipals, i serà la primera vegada en la història que tindrà lloc aquesta experiència per a unes eleccions a l’Ajuntament d’Ontinyent. Com ja vam poder fer en les eleccions europees passades, tota la ciutadania major de setze anys que compartisca els valors del valencianisme, el progressisme i l’ecologisme podrà triar tant el cap de llista com la resta de la candidatura, inscrivint-se prèviament en el cens, a través de la pàgina web de Compromís per Ontinyent.

Això, unit a iniciatives impulsades des de l’Ajuntament com #OntinyentParticipa, així com des del propi Compromís; les enquestes ciutadanes i les associacions que hem posat en marxa, les assemblees obertes que venim realitzant des de fa mesos, la nova campanya online ‘Millorem Ontinyent’ o la pròxima elaboració oberta a la ciutadania del programa electoral, situen Compromís per Ontinyent a l’avantguarda en les noves formes polítiques a la nostra ciutat i al País Valencià.

La participació ciutadana queda molt bonica en els discursos, però cal portar-la a la pràctica, i això estem fent des de Compromís. Amb tot, aquests processos comporten riscos que generen debats interns. Així, el reglament de primàries obertes de Compromís a tot el País es troba encara en procés d’aprovació. El bipartidisme centralista i els seus satèl·lits segueixen intoxicant l’opinió pública, temorosos d’un canvi valencià liderat per primera vegada pel valencianisme de construcció, d’esquerres i verd. A Compromís hi ha debat intern i expressió democràtica, com hauria d’haver-hi a totes les formacions polítiques en una democràcia de veritat. La diferència i la diversitat -ben gestionades, és clar- les entenem com un valor afegit i no com una amenaça, perquè la nova política valenciana no es construirà amb les velles formes i els vells sistemes dels partits tradicionals de l’Estat. El canvi valencià és més a prop que mai. No defallirem, seguim i seguirem treballant per la justícia social, la sostenibilitat i la dignitat del poble valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any