Berga acollirà la tercera sessió del País Gegant

  • El cap de setmana del 29 i 30 de novembre, Berga acollirà la tercera sessió general de País Gegant, el Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva.

VilaWeb
Redacció
27.11.2014 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cita serà la primera sessió general i s’efectuarà al llarg de dues jornades, per les quals s’ha comptat amb l’organització de manera conjunta per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el Patronat Municipal de la Patum i l’Ajuntament de Berga.

La capital del Berguedà, seu dels únics gegants catalans declarats patrimoni immaterial de la humanitat (juntament amb la resta de comparses que conformen la festa de la Patum), agafa d’aquesta manera el relleu de les ciutats d’Olot i Solsona, que van acollir les dues primeres sessions, dedicades a constructors i a cases de la festa, respectivament.

En aquesta ocasió, i sota el títol de Tradició, comunicació i tecnologia, durant tot el cap de setmana es presentaran al Pavelló de Suècia de Berga un seguit de ponències dedicades a àmbits i aspectes generals que afecten el món dels gegants en l’actualitat: el paper dels elements tradicionals en el món actual, la relació i la influència de les festes amb imatgeria amb els mitjans, les necessitats i les mancances del patrimoni i dels seus portadors en el context social actual… la ciutat de la Patum, per tant, esdevé el marc ideal per debatre sobre el futur del món dels gegants i la imatgeria i sobre el lloc que han d’ocupar.

Aquesta tercera sessió del Congrés començarà dissabte al matí, amb la inauguració a càrrec de Lluís Puig, Director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Juli Gendrau, alcalde de Berga, i Amador Codina, president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Obrirà la jornada una ponència a càrrec d’Albert Rumbo sobre els elements festius i la relació de les tradicions patrimonials amb l’oci modern. A continuació, Marc Navarro presentarà la seva ponència sobre elements promocionals, col·leccionisme i divulgació en el món de la imatgeria festiva. Més entrat el matí, Lluís Ardèvol i Gerard Picó parlaran sobre les claus i les dificultats en el camp de la recerca, i Manel Carrera donarà el seu punt de vista sobre la relació de la xarxa amb la imatgeria festiva.

La sessió continuarà a la tarda, amb una ponència de Daniel Vilarrúbias sobre el paper de la imatgeria com a element de festa, lleure o espectacle, i una altra de Joan Ignasi Gómez sobre la presència de la cultura popular als mass media. Tot seguit, Josefina Roma parlarà sobre el paper identitari i simbòlic dels gegants i les figures festives a les festes, i Manel Carrera, Joan Ignasi Txatxi Gómez, Marc Navarro i Daniel Vilarrúbias debatran en una taula rodona sobre l’enfrontament del concepte de patrimoni amb el de lleure i oci. Aquesta primera jornada acabarà amb una visita guiada a la Casa de la Patum a càrrec d’Albert Rumbo, gerent del Patronat Municipal de la Patum de Berga.

La sessió del diumenge començarà amb diversos testimonis de festes i trobades amb imatgeria: la Festa de la Pedra del Diable de Parets del Vallès (a càrrec de Robert Carles Quirantes), la Mostra de Grups Folklòrics de Sant Climent de Llobregat (a càrrec d’Àlex Garcia-Miguel) i la festa del Badagegants de Badalona (a càrrec de Xavi Leoz). Tot seguit, Anna Mata parlarà sobre turisme i patrimoni festiu, i Meritxell Royuela presentarà la seva ponència sobre lesions anatòmiques en el món geganter.

Per acabar, Gemma Rodríguez explicarà la restauració de les figures de la Patum, i Àlex Garcia-Miguel, Anna Mata, Robert Carles Quirantes i Gemma Rodríguez duran a terme una taula rodona per parlar de l’equilibri de la imatgeria festiva entre la rigidesa del patrimoni i la mutabilitat de la modernitat.

L’assistència a les sessions i les ponències és gratuïta, lliure i oberta a qualsevol persona que hi estigui interessada. De totes maneres, cal registrar-se al lloc web del Congrés País Gegant, a www.paisgegant.cat, per poder-hi participar.

Aquesta és la darrera sessió de País Gegant programada per a aquest 2014, amb la previsió de continuar amb  noves sessions temàtiques que es duran a terme arreu del territori durant tot l’any 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any