L’esquerra independentista podria recuperar el govern a Grenlàndia

  • Un escàndol per l'ús indegut de fons públics de la primer ministra Aleqa Hammond ha fet avançar les eleccions

VilaWeb
Redacció
28.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quaranta mil grenlandesos passen avui per les urnes en unes eleccions parlamentàries especials i excepcionals. Especials perquè les majories al petit parlament de l’illa més gran de la Terra poden canviar força. I excepcionals perquè s’han hagut d’avançar a causa de catorze mil euros: la quantitat de diners públics que la primera ministra sortint, Aleqa Hammond, sembla que es va gastar en viatges familiars als EUA.

L’escàndol va esclatar al final de setembre i, tot i que Aleqa Hammond, del partit socialdemòcrata Siumut, va superar inicialment una moció de censura al parlament, no va poder mantenir-se al càrrec arran de la dimissió posterior de quatre ministres i la retirada del suport del minoritari partit Atassut a la coalició governamental. Els divuit mesos de govern de Hammond, amb tot, ja havien estat plens de turbulències: un petit partit de la coalició de govern, el Partii Inuit, se n’havia despenjat ben aviat i un alt càrrec del Siumut, Hans Enoksen, va abandonar en plena legislatura el partit per a crear una nova formació, Partii Naleraq.

Després d’una campanya centrada en el turisme creixent a l’illa i en el model d’explotació dels enormes recursos naturals del país, les enquestes indiquen que en les eleccions avançades d’avui el partit independentista d’esquerres Inuit Ataqatigiit (IA) podria obtenir la majoria dels trenta-un escons del parlament i recuperaria el govern, així, tan sols un any i mig després d’haver-lo perdut. Cal recordar que en les eleccions del 2009, IA va trencar tres dècades de poder ininterromput del Siumut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any