Rajoy: ‘Tothom sap que han aparegut corruptes al meu partit’

  • El president espanyol ha presentat al ple del congrés el paquet de mesures del seu executiu contra la corrupció

VilaWeb
ACN
27.11.2014 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que entén i comparteix la indignació que els ciutadans senten per la proliferació d’escàndols de corrupció a Espanya, però ha assegurat que la gran majoria dels polítics són ‘persones decents’. Ha advertit també que generalitzar la corrupció entre tota la classe política obre la porta al populisme. ‘Es comença generalitzant la corrupció, se’n culpa els polítics, després la política i s’acaba assenyalant el sistema’, i a partir d’aquí no hi ha més espai que per als ‘salva-pàtries de les escombres’ que tenen com únic programa polític ‘escombrar, amb les conseqüències ja sabudes’.

Rajoy ha agafat la paraula al ple del congrés espanyol per a defensar el paquet de mesures del seu executiu contra la corrupció, en un ple marcat per la dimissió de la ministra de Sanitat, Ana Mato –a qui no ha esmentat.

El president ha assegurat que gràcies a les mesures del seu govern porta dijous al congrés ja ‘es tanquen els forats per on es cola la corrupció i es milloren les eines perquè el corruptor i el corromput siguin identificats i castigats, i aquest fet suposi la restitució del que han defraudat’.

‘La corrupció és l’alimentació quotidiana dels espanyols’

Rajoy ha admès que la corrupció s’ha convertit en ‘l’alimentació quotidiana’ dels espanyols i s’ha estès la sensació ‘inquietant’ que ‘es miri on es miri’ hi ha qui explota en benefici seu les oportunitats que brinden la democràcia i les seves institucions, i amb això també la sensació que tremolen principis bàsics de l’acció dels poders públics. ‘S’està creant un clima que a vegades es fa irrespirable perquè sembra una desconfiança generalitzada cap als instruments de la convivència democràcia.’

Admet que ‘han aparegut corruptes al seu partit’

També ha volgut fer propòsit d’esmena i ha assegurat que ‘entén i comparteix’ la indignació dels espanyols. ‘Tothom sap que han aparegut corruptes al meu partit. Persones que havien estat mereixedores de la meva confiança o la del meu partit. He demanat perdó per això’, ha afirmat: ‘Per desgràcia res d’això no és nou en la curta història de la nostra democràcia.’

La corrupció és ‘un insult’ als qui fan números per arribar al final de mes

El president ha recordat els efectes que tenen els casos de corrupció. ‘No ens pot estranyar que la gent no jutgi igual tots els casos de corrupció, i escandalitzen més els qui ocupen els càrrecs públics perquè despullen una deslleialtat amb què no es comptava i traeix la confiança que se’ns ha atorgat’.

En aquest sentit ha insistit que la corrupció és ‘un insult’ als qui fan números per arribar a final de mes i representa ‘un menyspreu’ als qui compleixen amb les seves obligacions per al benefici de la comunitat.

‘La majoria dels representants polítics són persones decents’

Amb tot, Rajoy ha volgut recordar que la corrupció no és, ni molt menys, un fenomen generalitzat entre la classe política espanyola. ‘No hem vingut a lluitar contra el fantasma de la corrupció generalitzada, perquè no existeix’: ‘Acceptar-ho implicaria pensar que tots som corruptes, un gravíssim error.’

Segons Rajoy, la majoria dels representants polítics ‘són persones decents’ i a la corrupció ‘li és igual les idees i banderes, l’únic que li importa són les oportunitats’. Per tant, cal ‘no afegir a la corrupció d’infundi’ perquè fer-ho seria injust i perillós perquè ‘sembra desconfiança generalitzada’. 

‘Espanya no està corrompuda, té alguns corruptes’

Ha insistit que Espanya ‘no està corrompuda’, sinó que ‘té alguns corruptes’ i ‘la resta està sa’: ‘Ni els espanyols, i els seus representants, ni les empreses ni els seus treballadors estan contaminats.’

Proposa un ‘ampli acord’ contra la corrupció, però avisa que tirarà endavant en solitari si no l’aconsegueix

Mariano Rajoy ha proposat finalment un ampli acord en matèria de corrupció a la resta de partits polítics, però ha advertit que si no aconsegueix el seu propòsit tirarà endavant els projectes de llei amb els seus únics vots. Així ho ha manifestat durant el debat al congrés de dues iniciatives impulsades pel seu executiu en matèria de corrupció: el projecte de llei de control financer dels partit polítics i la llei reguladora d’alts càrrecs de l’administració general de l’estat.

Durant la seva intervenció, Rajoy ha assegurat que ningú no entendria que les corts espanyoles no adoptessin mesures eficaces contra la corrupció per la manca d’acord entre els grups de la cambra: ‘Els espanyols volen un acord i els ofenen les diferències en aquesta matèria i els irrita que es converteixi en una arma per a la disputa política.’

Així mateix, s’ha mostrat obert a ‘escoltar, dialogar i compartir’ les propostes dels grups parlamentaris que ‘millorin els projecte’. ‘Els espanyols esperen aquestes reformes, les necessiten i és el meu deure assegurar que tiraran endavant i entraran en vigor.’

En el discurs ha dit que el seu executiu ha treballat ‘des del primer minut de la legislatura’ per millorar la qualitat democràtica amb mesures com ara obligar els partits a publicar els balanços i els comptes de resultats o la prohibició de determinades donacions: ‘Espanya ja no funciona com quan vam arribar al govern’, ha subratllat.

Debat sobre dues iniciatives contra la corrupció impulsades pel govern espanyol

El Congrés dels Diputats debat avui dues iniciatives impulsades per l’executiu de Rajoy en matèria de corrupció. Una és el projecte de llei de control financer del partits polítics que pretén incrementar ‘el control, la fiscalització i la transparència’. Aquesta mesura preveu la prohibició de donacions de persones jurídiques als partits, que els bancs no puguin condonar els deutes totals ni parcials als partits ni pactar condicions financeres per sota de les del mercat i l’obligació de les formacions de fer públics els seus comptes.

El Partit Popular ha presentat dues esmenes a la seva iniciativa: l’una per a evitar que els particulars puguin fer donacions per sobre de 50.000 euros, i l’altra per tal que qualsevol donació per sobre de 25.000 s’hagi de notificar al Tribunal de Comptes.

El govern espanyol també vol que les normes de funcionament dels partits polítics recullin uns patrons ‘ètics i democràtics’. És per això que proposa que els estatuts de les formacions prevegin un termini màxim de quatre anys per a la renovació dels seus òrgans de direcció, coincidint amb el cicle electoral natural, i planteja que puguin participar tots els militants en aquest procés mitjançant congressos, assemblees i més formes de participació democràtiques.

També proposa obligacions de conducta per a tots els afiliats als partits i planteja la inclusió d’un procediment d’expulsió als estatuts per a tots aquells membres que hagin estat condemnats per un delicte dolós o la suspensió automàtica de militància en cas que se’ls obri judici oral per delictes relacionats amb la corrupció.

El segon projecte que planteja el govern és la llei reguladora de l’exercici d’alt càrrec de l’administració general de l’estat. Aquesta iniciativa vol establir un catàleg i un conjunt de regles per als servidors públics. ‘Se’ls exigirà uns requisits d’honorabilitat, la manca d’antecedents penals, una regulació més estricta i el control sobre les seves retribucions i béns.’ El president espanyol també ha assenyalat que ‘les despeses de representació es regularan millor en aquesta llei i no s’utilitzaran targetes de crèdit per abonar-los’.

Finalment, l’executiu proposa d’endurir les sancions penals i processals en matèria de corrupció: ‘Necessitem una resposta clara i contundent i creiem que la reforma també s’ha de produir al codi penal.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any