Ruz considera que Ana Mato es va lucrar dels beneficis del seu ex-marit a la trama Gürtel

  • El jutge processa a quaranta-tres persones i acorda el sobreseïment de les actuacions contra Angel Acebes per Libertad Digital

VilaWeb
ACN
26.11.2014 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiènci espanyola Pablo Ruz creu que hi ha prou indicis per processar quaranta-tres persones per diversos fets comesos per la trama Gürtel. A més, malgrat que no l’encausa, considera que la ministra de Sanitat espanyola, Ana Mato, es va lucrar dels beneficis que va obtenir a través dels delictes que té atribuïts el seu ex-marit, Jesús Sepúlveda, durant la seva etapa al capdavant de la batllia de la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón.

Pablo Ruz no responsabilitza directament la ministra de Sanitat però considera que podria haver ‘gaudit o haver-se beneficiat’, com a esposa de Jesús Sepúlveda, ‘de serveis turístics, de pagaments d’esdeveniments familiars i d’altres articles d’ús particular’, segons fa constar. 


‘Serà en el plenari on es concretarà la quantia d’allò amb què es podria haver beneficiat’, assenyala. Utilitza el mateix argument per considerar partícip a títol lucratiu Gema Matamoros, esposa de l’encausat Guillermo Ortega, i també considera beneficiari i partícip a títol lucratiu el Partit Popular.

Al llarg de les 205 pàgines de la interlocutòria, Ruz contextualitza l’operativa desenvolupada entorn a Francisco Correa i a Pablo Crespo i detalla que van liderar un entramat societari amb la participació entre d’altres de tres ex-tresorers del Partit Popular –Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís–, els ex-batlles Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda, l’ex-senador Jesús Merino, i ex-regidors, funcionaris i empresaris.   

El jutge es remunta als anys 90, quan Correa va començar a desplegar la seva activitat laboral a través de societats amb persones de la seva màxima confiança que actuaven com a administradors i li gestionaven el patrimoni per a ocultar la titularitat real dels seus béns. Posteriorment, afegeix l’escrit, la xarxa es va anar especialitzant en organitzar esdeveniments i campmanyes electorals del Partit Popular, al mateix temps que aprofitava els seus contactes amb persones amb responsabilitats orgàniques dins la formació per aconseguir adjudicacions públiques.   


La mateixa interlocutòria diu que l’entorn de Correa s’encarregava de repartir regals com a contraprestació als funcionaris i a les autoritats que intervenien per afavorir-lo en l’obtenció de negocis per a les seves empreses.



Els fets relatats pel jutge Pablo Ruz són constitutius dels delictes de prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació de caudals públics, frau a l’administració, falsedat documental, delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capital, estafa processal en grau de temptativa, apropiació indeguda i associació il·lícita en l’àmbit de la contractació.    


Pel que fa al sobreseïment de les actuacions contra Ángel Acebes pel Cas de Libertad Digital, Ruz no considera acreditat que entre les funcions del secretari general del Partit Popular hi hagi ‘un deure especial de control o de vigilància’ de les activitats del gerent ni del tresorer.  


El jutge Pablo Ruz dóna per tancada la part troncal de la investigació de l’anomenat cas ‘Gürtel’ i entén que hi ha prou indicis per seure 43 persones a la banqueta dels acusats. Ara, s’obre un termini de trenta dies per tal que la fiscalia i la resta d’acusacions sol·licitin l’obertura de judici oral o en cas contrari demanin el sobreseïment de la causa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any