Carlos Fabra té cinc dies per entrar a la presó

  • L'Audiència de Castelló cita l'ex-president de la Diputació per comunicar-li el seu ingrés voluntari

VilaWeb
ACN
25.11.2014 - 10:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència de Castelló ha citat demà l’ex-president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, i establirà a partir d’aquest dia un termini de cinc dies per al seu ingrés en presó de forma voluntària. Segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, l’Audiència de Castelló va rebre aquest dilluns la comunicació oficial de la denegació de l’indult de Fabra per part del govern espanyol. L’ex-dirigent del PP a la demarcació de Castelló està condemnat a quatre anys de presó per defraudar Hisenda uns 700.000 euros en quatre delictes fiscals.

La condemna es produeix en el marc del ‘cas Naranjax’, el judici del qual es va celebrar a l’octubre de 2013 després de gairebé 10 anys d’instrucció. Carlos Fabra estava acusat de tràfic d’influències, suborn així com de quatre delictes fiscals.

El magistrat no va considerat provat que l’ex-dirigent del PP fes de mitjancer per aconseguir l’aprovació de llicències de productes fitosanitaris al Ministeri d’Agricultura però si va ser condemnat a quatre anys de presó pels delictes fiscals. La Fiscalia demanava 13 anys.

L’Audiència també va condemnar la seva ex-dona, María Amparo Fernández, a dos anys de presó pels mateixos delictes fiscals i va absoldre la resta dels acusats dels delictes de suborn i tràfic d’influències. El Suprem va rebaixar però la pena a un any per a la dona de l’ex-dirigent del PP, en estimar parcialment el seu recurs i no haurà d’ingressar en presó.

Per contra en la mateixa resolució, l’Alt tribunal va confirmar el passat juliol la condemna a quatre anys a Carlos Fabra, així com els recursos de la Fiscalia i l’acusació particular, que reclamaven augmentar-la fins a 8 anys.

Després d’aquesta confirmació, l’ex-president de la Diputació de Castelló va sol·licitar la mesura de gràcia de l’indult per part del govern espanyol. La vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va informar aquest passat divendres que l’executiu havia denegat l’indult a l’expresident de la Diputació de Castelló, condemnat a quatre anys de presó.

L’Audiència de Castelló va suspendre el seu ingrés en presó fins que el govern espanyol es pronunciés. Ara el torna a reactivar, citant Carlos Fabra perquè comuniqui el centre penitenciari en el qual vol ingressar en el termini de cinc dies, a comptar des d’aquest dimecres.

Recurs al Constitucional

Fabra manté però interposat un recurs al Tribunal Constitucional al·legant que els fets pels quals se l’ha condemnat han prescrit. La defensa de l’expresident de la Diputació podria sol·licitar que l’Audiència concedeixi un ajornament del seu ingrés en presó fins que el Constitucional es pronunciés. L’Audiència ja va concedir aquest ajornament fins que el consell de ministres resolgués la petició d’indult i podria pronunciar-se en el mateix sentit.

Després de la comunicació d’aquest dimecres, Carlos Fabra té la possibilitat d’interposar també un recurs de súplica davant l’Audiència de Castelló. Cas de ser estimats, aquests dos recursos dilatarien l’entrada en presó de l’exdirigent del PP castellonenc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any