L’esperpent espanyol del ‘petit Nicolás’ fa la volta al món

  • Mitjans de tot el món es fan ressò de la història del presumpte impostor que ha obligat les institucions de l'estat a desmentir-lo

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
25.11.2014 - 09:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Iñaki Gabilondo deia ahir en el seu videobloc d’El País que situacions com la d’aquest cap de setmana, amb les declaracions del ‘petit Nicolás’, feien bones les paraules d’un personatge de Valle Inclán, el pare de l’esperpent, quan deia: ‘Espanya és una degeneració grotesca de la civilització.’ La història rocambolesca del jove de vint anys que diu que va col·laborar amb el govern i la casa reial espanyols i amb el CNI i que es va arribar a colar a la proclamació de Felipe VI ha tingut impacte en els principals mitjans internacionals.

Tant Telecinco com El Mundo TV van publicar el cap de setmana sengles entrevistes amb Francisco Nicolás Gómez, en què deia, per exemple, que havia rebut l’encàrrec del gabinet de presidència del govern espanyol de ‘resoldre el problema català’, intentant desestabilitzar ERC i aturar el 9-N. Aquest vídeo n’és un extracte:

Ahir la històrica revista nord-americana Newsweek se’n feia ressò en un article. S’hi destaquen algunes de les frases del ‘suposat impostor’, com ara aquesta: ‘El rei Juan Carlos em va trucar i em va enviar missatges. L’última vegada que vam parlar fou el dia de la seva abdicació. Li vaig enviar un missatge i em va respondre dient “Moltes gràcies per les teves paraules. Una abraçada. JC”.’

L’article remarca el fet, l’evidència, que Francisco Nicolás ‘va assistir a la coronació del fill de Juan Carlos i que presumptament ha viscut una vida de luxe amb una identitat falsa, viatjant amb cotxes del govern amb seguretat de l’estat, menjant en els millors restaurants d’Espanya, seient a les llotges VIP del Reial Madrid i guanyant uns 25.000 euros com a mitjancer del govern’.

També para atenció a les declaracions del jove, en què diu que té ‘material sensible que pot somoure totes les institucions de l’estat’, i recorda que va començar la seva activitat política quan tenia quinze anys organitzant conferències a la FAES, la fundació vinculada al PP.

Fa un mes i mig Francisco Nicolás va ser detingut per estafa i falsedat i es van fer públiques moltes fotografies en què apareixia amb alts dirigents del PP, com ara José María Aznar i Ana Botella, i amb empresaris.

D’ençà del mes passat la imatge d’un presumpte jove impostor posant en evidència la credibilitat i la seguretat de les institucions de l’estat espanyol va començar a fer la volta al món, amb articles com ara aquest, del New York Times: ‘Un estudiant passeja una doble vida entre l’elit espanyola‘. L’articulista es demanava: ‘Com pot ser que un estudiant universitari de vint anys amb cara de nen s’introduís en la celebració de la coronació del nou rei, es fes passar per un assessor del govern per a intervenir en negocis lucratius i passés per alt els embussos de trànsit amb una falsa sirena de la policia?’

Hi ha més mitjans de tot el món que se n’han fet ressò, com ara el Libération francès: ‘A Espanya, el petit Nicolás es fa passar per un gran‘.

O bé France TV Info, que li dedicava aquest reportatge:

I també entre els mitjans francesos destaca aquest article que va publicar Le Figaro: ‘L’elit espanyola, enganyada pel fanfarró del petit Nicolás‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any