‘L’orfe del clan dels Zhao’, dirigida per Oriol Broggi, triomfa als Premis Butaca amb sis guardons

  • Julio Manrique rep el premi a millor actor i Clara Segura a la millor actriu · 'Germans de sang' ha estat reconeguda com a millor musical

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.11.2014 - 08:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vintens Premis Butaca de Teatre de Catalunya han coronat ‘L’orfe del clan dels Zhao’ de la companyia la Perla 29, que ha aconseguit els sis guardons a què optava: millor muntatge, direcció per Oriol Broggi, actor per Julio Manrique, actor de repartiment per Pablo Derqui, il·luminació per Pep Barcons i vestuari per Berta Riera. ‘Germans de sang’ ha estat premiada com a millor musical; ‘Llibert’, de la companyia les Llibertàries, millor obra de petit format, i Clara Segura, millor actriu pel paper a ‘La rosa tatuada’. ‘Un aire de família’ partia amb més nominacions, set, i no n’ha rebut cap.

A la gala dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya celebrada al Teatre Principal de Barcelona, l’obra dirigida per Broggi i de la Perla 29, ‘L’orfe del clan dels Zhao’, que es va interpretar al Teatre Romea, ha estat la gran triomfadora amb els sis guardons pels quals era nominada. Broggi ha manifestat quan ha recollit el premi que va ser un espectacle molt especial i difícil i que per això estava especialment content. Manrique, que ha rebut el guardó a millor actor, no l’ha pogut recollir i l’ha agraït en una connexió telefònica.

‘Llibert’ ha estat considerada pels espectadors el millor espectacle de petit format, i la colpidora obra de Gemma Brió també s’ha endut el Butaca a millor text. Brió ha criticat que ‘hi ha molta gent que no és de la professió i alguns que sí que ho són tenen l’absurda idea que el teatre s’ha de mantenir per si mateix i no s’ha de subvencionar’: ‘La cultura de la subvenció està molt de moda i s’associa gairebé sempre a teatre i no a les grans marques de cotxe, per exemple.’

El premi al millor espectacle de dansa ha reconegut ‘Capricis’ d’Àngels Margarit i la companyia Mudances, i el de espectacle familiar, ‘Moby Dick’.

Quant a la part femenina de la gala, el premi a millor actriu ha estat per a Clara Segura, pel paper a ‘La rosa tatuada’, de Tenesse Williams. Segura l’ha agraït a tots els espectadors ‘perquè tot i les situacions d’austeritat encara inverteixen amb els seus vint o trenta euros en cultura, encara van al teatre i fan un esforç per anar-hi i omplir-los’. La millor actriu de repartiment ha estat Mar Ulldemolins, per l’aparició a ‘El joc de l’amor i de l’atzar’, i la millor actriu de musical Mone Teruel, per la interpretació a ‘Marry me a little’. 

‘Germans de sang’

Respecte al teatre musical, el millor muntatge d’aquest gènere ha estat per a ‘Germans de sang’, que també ha aconseguit el guardó al millor actor de musical per a Benjamí Conesa. Virginia Martínez, actriu de ‘Germans de sang’, ha destacat quan ha recollit el guardó al millor musical que ‘el teatre català aconsegueix suplir amb el seu bon saber fer aquesta manca de mitjans materials’.

‘Informe per a una acadèmia’, que optava a sis premis, se n’ha endut dos: millor composició musical per a Sílvia Pérez Cruz i millor escenografia per a Jordi Queralt. ‘Doña Rosita la soltera’ i ‘El caballero de Olmedo’, que optaven igualment a sis premis, se n’han endut un cada un: millor caracterització per a Núria Llunell i millor disseny d’espai sonor per a Roc Mateu, respectivament. 

Rosa Novell, Premi Honorífic Anna Lizaran 

Un dels moments més emotius ha estat quan l’actriu Rosa Novell ha rebut el Premi Honorífic Anna Lizaran en reconeixement a la seva trajectòria amb el públic aplaudint dret. S’ha volgut reconèixer la llarga carrera de Novell, que va començar el 1974. Amb l’espectacle ‘L’última trobada’ de Sándor Márai, adaptada i dirigida per Abel Folk, al Teatre Romea, Novell ha protagonitzat una emotiva tornada als escenaris després d’una greu malaltia que l’ha deixada pràcticament cega. El Premi Honorífic Anna Lizaran se suma als guardons que l’actriu ja acumula, com el Premi Nacional d’interpretació el 1988 i la Creu de Sant Jordi el 2007.

Quan l’ha rebut, Novell, molt emocionada, ha donat les gràcies als amics i a la professió i a la seva família, que ha estat al seu costat en tota aquesta ‘nova vida’ que ha començat després de la malaltia. ‘Ara sóc una altra Rosa i espero continuar fent-ho bé i us aviso: a mi no em traureu d’aquí, o sigui que l’any que ve prepareu un nou premi i jo el vindré a recollir.’ Novell ha començat el discurs donant les gràcies en primer lloc a Anna Lizaran, que dóna nom al premi, a qui ha assegurat que recordarà sempre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any