El Bloc es reuneix per trobar una solució a la crisi de Compromís

  • El consell general no arriba a la majoria necessària per a aprovar el reglament de primàries obertes

VilaWeb
Redacció
24.11.2014 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’executiva del Bloc ha estat convocada d’urgència a una reunió aquest vespre per mirar de trobar una solució que recondueixi la crisi sorgida a Compromís aquest cap de setmana, quan el consell general no va aconseguir la majoria suficient per a ratificar el reglament de primàries obertes. 

 Els 103 vots a favor no en van ser prou perquè en faltaven quatre per a la majoria suficient. La proposta per a configurar les llistes a les grans ciutats, més de 100.000 habitants, va provocar la rebel·lió d’una part dels membres del Consell General, especialment d’una part del Bloc Nacionalista Valencià.

La gestió del procés de primàries ha durat molts mesos i ha fet aflorar les tensions, especialment entre el Bloc, que és el partit més gran de la coalició, i Iniciativa. Finalment s’havia acceptat una fòrmula que consistia en fer unes primàries obertes a tots els ciutadans majors de 16 anys. En aquestes primàries hi hauria una votació específica per al candidat a president de la Generalitat, que encapçalaria la circumscripció de València. També es votarien de forma específica els números un per Castelló i Alacant i el número dos per València. I hi haurà una reserva de llocs importants per a tots els partits i grups membres de la coalició. 

El reglament per a les grans ciutats, causa del vot de càstig

La decisió que va provocar el fracàs de l’assemblea, tanmateix, va ser la que incorporava un acord sobre com distribuir els llocs en les grans ciutats del país.

La ponència no havia arribat a cap acord al respecte. El text que havia circulat no era definitiu i per tant no podia ser esmenat. Divendres hi va haver una reunió on Iniciativa, Verds i els adherits van reclamar que aquell text fos debatut com a part oficial de la ponència, cosa a la qual es va oposar el BNV.

La raó era la candidatura de Castelló. A totes les grans ciutats l’acord consistia en triar el cap de llista i la llista per separat, situant els llocs 3, 5 i 7 com a garantia de pluralitat. Això volia dir que si, per exemple, el cap de llista era d’Iniciativa i el número 2 dels adherits a Compromís, el 3 i el 5 per força havien de ser o bé dels Verds o bé del Bloc.

En el cas de Castelló, tanmateix, no s’aplicava aquesta regla sinó que la llista es votava tota junta i la reserva de pluralitat anava als llocs 3 i 4. Segons fonts del Bloc això respon a que Iniciativa tem no tenir un lloc d’eixida clar a la ciutat. Aquesta interpretació va fer que bona part dels membres del Bloc de Castelló s’oposaren a la votació. Com que es va fer finalment van decidir abstenir-se o votar de forma negativa el conjunt de l’acord, cosa que el va fer fracassar.

Un acord entre partits com a solució?

Amb això la situació s’ha tornat complicada. Iniciativa ha cridat el Bloc a aprovar el reglament com estava pactat, sense tenir en compte l’opinió del Consell General però Enric Morera ha demanat renegociar i que es tinga en compte l’estat d’ànim dels que s’han oposat a l’acord. 

Dins els Bloc hi ha també polèmica entre els qui creuen que Castelló tiba massa de la corda i pot posar en perill la mateixa existència de Compromís i els qui consideren que Iniciativa ha arrosegat la coalició al punt on és per tal que els diversos grups que hi coexisteixen es puguen assegurar el suport de l’organització local de Castelló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any