Es fa públic un estudi oficial sobre la mort de les abelles nord-catalanes

  • Els científics reconeixen rastres de pesticides en les abelles mortes, encara que no han trobat 'un origen comú i unifactorial' a les sobre-mortalitats ...>>
    Dm. 23 de novembre del 2014

VilaWeb
Redacció
23.11.2014 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons ha publicat la prefectura, en una nota de premsa (només fr) que podeu consultar aquí, en una recent reunió entre els serveis de l’estat francès i els apicultors nord-catalans, feta la passada setmana, aquests serveis estatals van afirmar que havien acabat les seues investigacions sobre les morts massives d’abelles a Catalunya Nord i l’Ariège. Segons les conclusions : ‘els resultats d’anàlisis no permeten, en l’estat, d’acabar en un origen comú i unifactorial per al conjunt dels departaments afectats’.

Però sí que segons la responsable de la Direction départementale de la protection de la population, Chantal Berton,: ‘aquesta enquesta ha permès posar en evidència i rastrejar, la presència d’agents patògens i de substàncies químiques conegudes per a usos diversos: utilització fitosanitària, ús sanitari i biocida en la  cria de bestiar, i ús apícola’.

Per la seua banda Jean-Philippe Antoine, portaveu del ‘Collectif des apiculteurs sinistrés des Pyrénées-Orientales,’ es felicita ‘que els experts hagin reconegut finalment la presència de pesticides als ruscos’.  Nosaltres no utilitzem pesticides a diferència dels criadors de bestiar.

El portaveu ha lamentat, tanmateix, que els experts ‘ofeguin el peix’ (en francès; no ho diuen clar)  intentant minimitzar l’impacte dels pesticides. ‘Estan sota la influència del lobby fito-químic’, ha acusat. ‘això no s’acaba aquí ‘, ha afegit el portaveu, lamentant que no hagi estat proposada ‘cap ajuda financera suplementària’ pels apicultors, que declaren unes pèrdues de un milió d’€uros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any