Els partits sobiranistes creuen que la querella pel 9-N és un error

  • CiU, ERC, ICV-EUiA, el PSC i la CUP consideren que judicialitza la política

VilaWeb
Redacció
21.11.2014 - 17:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La querella presentada avui per la fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau ha fet reaccionar els partits favorables al dret de decidir d’una manera similar. CiU, ERC, la CUP, ICV-EUiA i el PSC consideren que es tracta d’una ‘judicialització de la política’. Pensen que és un error que reforçarà el procés independentista.

CiU creu que la querella reforçarà el procés

El president de CiU al parlament, Jordi Turull, ha qualificat d’error monumental que fiscalia hagi presentat la querella i ha augurat que ‘reforçarà’ el procés i tindrà els ‘efectes contraris’ als que pretén l’estat. Segons Turull, hi ha molta gent que ‘sense estar a favor o en contra del procés no entén com el govern espanyol està avançant a marxes forçades en direcció contrària als temps’. ‘És una persecució política decorada jurídicament, una mostra de la impotència i de l’acció erràtica de l’estat espanyol en relació amb el que està passant a Catalunya’, ha dit.

ERC diu que l’estat espanyol ja no és l’estat dels catalans

El diputat d’ERC Oriol Amorós ha constatat aquest divendres que l’estat espanyol ja no és l’estat dels catalans perquè persegueix tot el poble de Catalunya. ‘L’estat espanyol deixa de ser el nostre estat, passa a ser un estat que ens va en contra. No només persegueixen tres consellers, persegueixen el poble de Catalunya’, ha apuntat, i ha recordat que el parlament s’ha declarat ‘coautor’ del 9-N, així com la majoria del poble que va participar. El republicà ha garantit que ‘diguin el que diguin’, Catalunya votarà i decidirà en llibertat. ‘No es pot perseguir judicialment un poble que ha decidit votar i caminar en llibertat, que té tot el dret del món a decidir’, ha dit.

ICV-EUiA creu que és un error greu

El diputat d’ICV-EUiA Marc Vidal ha qualificat de ‘greu error’ la querella contra Mas, Ortega, Rigau, pel 9-N. En declaracions als mitjans des del parlament, Vidal ha assegurat que ‘l’únic que s’està fent és judicialitzar el dret de decidir’ i que, ‘en el fons’ també ho fa amb ‘la democràcia’. L’ecosocialista ha considerat que l’intent d’aturar el procés per la via judicial ‘no és bo’ i que ‘és un error més dels molts que està cometent la fiscalia i el govern espanyol amb aquest tema’.

La CUP veu la querella com un símbol de ‘feblesa política’

La diputada de la CUP, Isabel Vallet, creu que la querella ‘era previsible’ i és l”enèsim intent del govern espanyol d’intentar resoldre per via judicial el que no sap resoldre per la via política’. Aquesta querella demostra ‘uns signes de feblesa política en tota regla’ perquè segons la diputada ‘finalment i permanentment’ l’Estat recorre a la judicatura per resoldre allò que és ‘incapaç’ de solucionar el govern. La diputada ha lamentat que la celeritat que ha demostrat la Fiscalia ‘de cara als problemes polítics’ no es traslladi en casos d”emergència social’ com la ‘pobresa energètica, l’accés a l’habitatge, els desnonaments i la corrupció política’.

El PSC creu que Mas i Rajoy han de dialogar

El portaveu del PSC al parlament, Maurici Lucena, ha definit com la ‘constatació d’un error’ la querella i ha advertit que la solució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat està ‘més lluny que fa una setmana’. Lucena ha criticat la ‘judicialització’ del cas i ha avisat que ‘sense diàleg, negociació i pacte el problema polític no es resoldrà’. En aquest sentit, ha afirmat que el que haurien de fer el president de la Generalitat i el president espanyol, Mariano Rajoy, és ‘asseure’s a dialogar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any