Festa de Santa Catalina a Campos

  • La població honora a la patrona dels filòsofs amb una revetlla de foguerons

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Campos celebra anualment la diada de Santa Catalina amb els foguerons com a protagonistes destacats. La festa es fa el dissabte més proper al 25 de novembre, festivitat de Santa Caterina. La revetlla es desenvolupa amb balls, cançons i menjar al voltant dels focs que preparen les entitats i associacions del poble.

Tal i com passa en les festes de Sant Antoni i Sant Joan, per Santa Catalina els autèntics protagonistes són els foguerons. Les diverses entitats i col·lectius de Campos s’agrupen per realitzar, cada una d’elles, un fogueró al Carrer Major de la localitat. Les fogueres serveixen per escalfar-se del fred que en aquesta època de l’any ja comença a ser intens, i com a centre de reunió i diversió dels veïns que participen de la celebració.

La festa comença avui al vespre amb l’encesa de les fogueres. Durant tota la nit la música dels xeremiers, les danses i les cançons populars s’alternen amb el menjar que els participants couen a les brases. Cada fogueró ofereix un menjar diferent que generalment inclou botifarró, llangonissa, panxeta, llom, salsitxa o crespells. El participants també mengen fruits secs, coca dolça i beuen mistela, rom cremat o herbes dolces.

La tradició explica que quan al Santuari de la Nostra Senyora de Cura hi havia estudiants de filosofia commemoraven la festa de la seva patrona, Santa Catalina. La vigília de la diada encenien fogueres des del punt més alt del massís de Randa i es passaven la nit de celebració. Com que els foguerons es veien des de la vila, els campaners de Campos van decidir fer foguerons com a resposta i salutació als estudiants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any