Retrats per explicar la història de persones sense llar

  • Dotze artistes han col·laborat en el projecte

VilaWeb
Redacció
24.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Del 13 al 30 de novembre, els retrats artístics i les històries de vida de dotze persones sense llar s’exposen en diversos espais del centre de Barcelona, en el marc del projecte ‘Retrats sense sostre‘.

La iniciativa ha estat impulsada per Albert Soler, i ha comptat també amb la col·laboració de les entitats socials que formen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar. L’objectiu és donar veu a aquestes persones. ‘Utilitzem els retrats per explicar la història de vida d’aquestes persones i escoltar-les, perquè moltes vegades és una realitat que queda amagada’ ha afirmat Soler, creador del projecte.

L’art, la recerca i la comunicació són els instruments per donar a conèixer les històries d’aquestes persones. Per això, una part del projecte es basa en obres que han realitzat dotze artistes, com la pintora Pepa Poch, el dibuixant Benjamí Tous o l’escriptor Martí Sales. Aquests retrats són fruit de les trobades entre els artistes i les persones sense llar. S’exposen en diversos espais de la ciutat, cadascun dels quals té relació amb la història de cada retrat, i es poden visitar amb uns itineraris guiats que es realitzaran els dissabtes.

El projecte també usa la recerca com a eina d’expressió. En aquest cas, uns quants estudiants del Màster Oficial d’Antropologia i Etnografia de la Universitat de Barcelona han recollit les històries de vida de les persones sense llar que participen en el projecte. Aquests relats autobiogràfics acompanyen els retrats artístics i posaran veu a les instal·lacions sonores del Centre Cívic Convent de Sant Agustí. A més, les històries resultants s’exposaran en un acte acadèmic els dies 25 i 26 de novembre. El projecte també va acompanyat d’un retrat audiovisual, un documental que recull tot el procés i que es podrà veure el 27 de novembre a la Filmoteca.

La mostra acabarà el 30 de novembre, coincidint amb el Dia de les Persones sense Llar, amb un acte a Nou Barris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any