Els primers anys de Ràdio Barcelona, en imatges

  • Una exposició recorre els inicis de la primera emissora de ràdio de Catalunya

VilaWeb
Redacció
24.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enguany fa 90 anys que es va inaugurar Ràdio Barcelona, la primera emissora que es va sentir a Catalunya. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat l’exposició ‘Aquí comença tot: els primers anys de Ràdio Barcelona‘. La mostra convida els visitants a fer un recorregut pels inicis de la ràdio, des de 1924 i fins al 1940, a través de fotografies històriques.

Les imatges provenen de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i de l’Arxiu Nacional de Catalunya, i d’una selecció d’emissions preservades en el fons fonogràfic de l’emissora. Es pot visitar a la Sala Ciutat (carrer Ciutat, 2, de Barcelona) fins el 16 de gener de 2015. L’entrada és lliure.

Per Marc Puig, director de comunicació i atenció ciutadana de l’Ajuntament i organitzador de l’exposició, ‘la mostra és un homenatge a una ràdio capdavantera, bressol de grans comunicadors i símbol de Barcelona’. Puig considera que ‘en el moment que va néixer Ràdio Barcelona la societat encara no era conscient del paper tan important que posteriorment tindria per la vida de nombroses generacions de catalans’.

Una crònica en 45 fotografies

A la Sala Ciutat es poden contemplar un total de 45 fotografies que descriuen la realitat dels inicis de la primera emissora regular de Catalunya. Per la rellevància dels fets que s’hi descriuen –per exemple, intervencions de personalitats, com Lluís Companys o el baró de Viver- algunes de les imatges s’associen a un àudio al que el visitant podrà accedir-hi a través del seu dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) gràcies als codis QR.

També cal afegir que una part significativa de les fotografies exposades s’associen a una altra imatge alternativa. Gràcies a una aplicació per a dispositius mòbils (Layar) que reconeix la imatge i la substitueix per la imatge de l’espai de la ciutat on va ser realitzada, a l’hora que la geolocalitza i la redirecciona a la informació sobre el lloc del web de l’Ajuntament de Barcelona.

Pioners, informatius i propers

La mostra agrupa les imatges en tres grans àmbits: Els fundadors, Els informatius i La ràdio propera. L’àrea de l’exposició dedicada als fundadors dóna cabuda a un conjunt d’imatges que mostren les persones, els espais i els moments que van fer possible el naixement de l’emissora, el seu caràcter pioner i emprenedor. Una segona part de la mostra fotogràfica està dedicada a Els informatius, on a través de les imatges el visitant coneixerà la rellevància de l’emissora en l’àmbit més periodístic.

Per la seva banda, el bloc d’imatges anomenat la Ràdio propera, emfatitza la funció més social de les emissions. Les imatges agrupades sota aquesta denominació posen de manifest la vocació de la nova ràdio d’esdevenir un vehicle amb finalitats social.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any