Disruptors endocrins: com afecten en l’embaràs i la infància

  • Per la seva major vulnerabilitat a l'entorn, hi ha etapes més sensibles als disruptors. Prevenir el contacte amb aquestes substàncies evita els seus efectes sobre la salut.

VilaWeb
Esther Martín
21.11.2014 - 10:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els disruptors endocrins són unes substàncies químiques capaces d’alterar el normal funcionament dels nostres òrgans i hormones. Encara que les seves conseqüències es deixen notar a tota la població, embarassades i nens són, per les seves pròpies característiques, més vulnerables als seus efectes. Per això, després d’haver explicat en el nostre número d’octubre què són els disruptors i on es troben, hem volgut conèixer quines conseqüències tenen en la salut infantil, condicionada ja des del moment de la gestació, i com podem minimitzar el contacte en aquestes etapes amb aquestes substàncies tan presents en la nostra vida diària.

Els disruptors endocrins, com ja vam veure en un articleanterior, interfereixen en el desenvolupament d’òrgans vitals i del sistema hormonal. Per això, l’embaràs i la infància són les etapes més vulnerables a aquesta exposició. Les seves conseqüències poden no fer-se evidents fins a edats tardanes de la vida, i fins i tot poden passar desapercebudes durant generacions per mecanismes que estudia l’epigenètica.

Moltes d’aquestes substàncies produeixen un efecte similar al dels estrògens (hormones femenines) i andrògens (hormones masculines) i pot afectar la funció reproductiva i el desenvolupament dels fetus durant la gestació.

Els disruptors endocrins poden arribar al fetus procedents de la mare a través de la placenta durant l’embaràs, i al nounat, per mitjà de la lactància. La principal font d’exposició per a la mare durant l’embaràs és la dieta, ja que substàncies com el bisfenol A estan presents en determinats envasos i s’alliberen en la beguda i aliments que posteriorment són consumits. Les dosis d’aquestes substàncies que arriben al fetus depenen no només de la quantitat que ingereix la mare durant l’embaràs, sinó també dels contaminants que ha acumulat fins a aquest moment de la seva vida i que persisteixen en el greix corporal. En tractar-se de compostos químics artificials, el nostre organisme no coneix la forma en què es poden esborrar i els emmagatzema al teixit gras de manera que els seus efectes perduren en el temps i es van acumulant. El moment del desenvolupament en què el fetus es veu exposat als disruptors endocrins és decisiu per determinar el seu efecte i conseqüències en el futur.

Els efectes perjudicials per a la salut durant l’embaràs i la infància que es coneixen són els següents:

1.- Durant l’embaràs, l’exposició a disruptors endocrins s’ha associat a problemes en el desenvolupament del sistema nerviós central, baix pes en néixer, hiperactivitat, problemes d’aprenentatge, disminució del coeficient d’intel·ligència i de la comprensió de la lectura. Un d’aquests disruptors endocrins, el Diclor Difenil Tricloretà (DDT) s’ha associat a part prematur i deslletament primerenc. D’altres, com el bisfenol A, s’han relacionat fins i tot amb mort fetal o neonatal i defectes congènits, entre d’altres. Actualment s’està investigant la relació entre l’exposició fetal a disruptors endocrins durant l’embaràs i en etapes primerenques de la vida, i una sèrie de malalties com l’autisme i les malalties al·lèrgiques.

2.- Durant la infància, l’exposició a aquestes substàncies s’ha associat amb alteracions del creixement i retard en el neurodesenvolupament, així com amb alteracions en la funció immunitària (defenses) i malalties com la diabetis, l’obesitat o el càncer. Altres efectes relacionats amb l’exposició a disruptors endocrins en nens de sexe masculí són l’absència de descens testicular, malformacions urogenitals, reducció del recompte espermàtic i disminució dels nivells de testosterona en sang i, fins i tot, el desenvolupament en edats tardanes de la vida de problemes prostàtics (hipertròfia). En el cas de les nenes, l’exposició als disruptors endocrins s’ha associat a pubertat precoç, càncer de vagina i malformacions en òrgans reproductors. Una de les dificultats a l’hora d’estudiar els efectes en la salut d’aquestes substàncies químiques és el fet que tots estem exposats de forma habitual a múltiples disruptors endocrins simultàniament, el que podria potenciar el seu efecte. A més l’evidència de què disposem procedeix d’experimentació animal, sent molt escassa en éssers humans.

Com evitar els efectes dels disruptors endocrins?

Alguns consells per limitar l’exposició als disruptors endocrins en el nostre dia a dia són:

1. Evita els articles fets de policarbonat o clorur de polivinil, especialment quan estan dissenyats per emmagatzemar aliments o estiguin en contacte amb nens petits. És preferibleutilitzar ampolles i envasos de vidre per emmagatzemar les begudes.

2. Evita aliments envasats amb film de PVC, i redueix el consum d’aliments enllaunats i menjars processats, consumint preferiblement fruites i verdures fresques o congelades.

3. Compra envasos lliures de ftalats o bisfenol-A sempre que sigui possible. Evita concretament aquells envasos de plàstic marcats en la seva base amb els números 3 (PVC o vinil), 6 (escuma de poliestirè) o 7 (alguns poden contenir bisfenol-A).

4. No escalfis al microones aliments i begudes en envasos de plàstic ni utilitzis aquest tipus d’envasos per contenir líquids calents.

5. Renta’t les mans amb freqüència, ja que a la vida diària ens exposem en moltes ocasions a multitud de disruptors endocrins. Per exemple, els rebuts (tiquets) utilitzats en molts supermercats i caixers automàtics contenen altes concentracions de bisfenol A, que poden ser absorbides per la pell.

6. Evita l’ús d’insecticides a casa teva i voltants.

7. No donis als teus fills joguines o mossegadors de plàstic.

8. Amplia la informació que tens sobre els disruptors endocrins i comparteix-la amb la teva família i amics.

Per a més informació:

  • La Fundació Vivo Sano forma part de la campanya europea www.edc-free-europe.org, a la qual participen més de 30 organitzacions, per sensibilitzar els ciutadans sobre els danys per a la salut dels disruptors endocrins, així com sol·licitar a les autoritats que prenguin les mesures necessàries per eliminar aquests contaminants i inclou àmplia informació al respecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any