La CUP demana la compareixença del ‘saquejador professional’ Fèlix Millet

  • Els partits han registrat les peticions de compareixença a la comissió d'investigació del frau fiscal

VilaWeb
VilaWeb
ACN / Redacció
17.11.2014 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits del Parlament de Catalunya han registrat les sol·licituds de compareixença a la comissió d’investigació sobre frau i evasió fiscal, que començarà a treballar divendres sota la presidència del diputat de la CUP David Fernàndez. En la llista del centenar de peticions de la CUP es destaquen l’ex-president Jordi Pujol, la seva muller i tres dels seus fills; els propietaris de les principals fortunes catalanes investigades per frau fiscal; i també Fèlix Millet, anomenat ‘saquejador professional’ en el document presentat a la mesa. 

Tot i que era previst que la feina de la comissió comencés demà, finalment s’ha ajornat a divendres. CiU ha demanat aquest canvi adduint la complexitat i el gran nombre de compareixents que han demanat els grups. Mercè Conesa, portaveu de CDC, ha acusat els altres partits de voler eternitzar la comissió amb les seves llistes perquè sembli que tota la política catalana és corrupta. El president de la comissió, David Fernàndez, ha acceptat la petició després de consultar-ho amb els grups i ha decidit d’ajornar la reunió fins divendres, tenint en compte l’agenda parlamentària intensa d’aquesta setmana. 

Aquests són els principals compareixents que han demanat els grups parlamentaris: 

CiU: Pujol, Fernández Díaz, Sánchez-Camacho, Bárcenas, Zaragoza i Bustos

CiU ha demanat la compareixença de l’ex-president Jordi Pujol; el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz; la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho; el diputat i ex-secretari d’Organització del PSC José Zaragoza; l’ex-batlle de Sabadell Manuel Bustos; i l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas. També vol que compareguin el cap de gabinet del president espanyol, Jorge Moragas; la sòcia de Partners Consulting Funding Victòria Álvarez; l’ex-gerent del PSC Lluïsa Bruguer; l’ex-regidor de Sabadell Paco Bustos; l’ex-secretari d’Organització del PSC i diputat del parlament Daniel Fernàndez; l’ex-batllessa de Montcada i Reixac Maria Elena Pérez; el director general de Policia, Ignacio Cosidó; el director de l’agència Método 3, Francisco Marco; l’ex-tresorer i ex-diputat del PP Álvaro Lapuerta; l’eurodiputat de Ciutadans Javier Nart; i l’ex-director de l’Agència Catalana de l’Aigua Manel Hernández. 

CiU demana que compareguin perquè donin compte de les seves actuacions, però també vol que vinguin al parlament els responsables del control del frau, com el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro; el director de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez; el delegat de l’Agència Tributària a Catalunya, Gonzalo García; el cap de la inspecció a Catalunya, Jaume Segalà; la directora de l’Agència Tributària de Catalunya, Teresa Ribas, i la gerent de l’Organisme Autònom de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, Sílvia Cano.

En l’àmbit de les bones pràctiques i de la lluita contra la corrupció, la federació proposa els noms de Núria Bassols, directora del Programa de polítiques de transparència; Alberto Lamarca, president de la Comissió Jurídica Assessora; Mireia Vidal, interventora general de l’Administració de la Generalitat; la directora de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, Teresa Pitarch; i la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barbarà.

Pel que fa les autoritats en l’àmbit de la fiscalització, CiU demana que comparegui el síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat; el Síndic de Greuges, Rafael Ribó; el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el fiscal superior de Catalunya, José María Romero; la presidenta del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local, María Petra Saíz, i el president del Tribunal de Comptes espanyol, Ramon Álvarez de Miranda.

CiU també vol que compareguin experts en el tractament de la informació, com ara la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; el periodista d’El País Ernesto Ekaizer i el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher.

Finalment, proposa els noms de tot un seguit de catedràtics en qualitat d’experts sobre transparència, frau fiscal i evasió fiscal.

ERC: Pujol, Sánchez-Camacho, Florentino Pérez

ERC vol que l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol torni a comparèixer al parlament per aclarir tot allò que no va deixar clar en la compareixença del 26 de setembre. Al costat del nom de Pujol també hi ha el de la seva dona i els dels seus fills Jordi, Pere, Oleguer i Oriol. 

També s’hi inclouen empresaris que han declarat haver pagat comissions per obtenir concessions d’obra pública, els màxims responsables dels bancs andorrans amb què els Pujol van operar i l’ex-tinent de la guàrdia civil José Matas Zapata, que podria haver actuat com a contacte de la família a Andorra. Alícia Sánchez-Camacho, com a coneixedora de part dels negocis de la família Pujol per la seva relació d’amistat amb l’ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola, és un altre dels noms que s’inclouen a la llista de compareixents d’ERC. El cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, i el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, també són a la llista, a més dels ex-fiscals anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i José Maria Mena, aquests dos últims en qualitat d’experts.

Pel que fa al segon bloc (evasió i frau fiscal), els republicans volen citar representants dels grans bufets que ‘ajuden’ les famílies adinerades a evadir imposts, inspectors d’Hisenda i algunes persones concretes que han estat investigades per presumpta evasió fiscal, com és el cas de l’actual eurodiputat de Ciutadans Javier Nart. Miquel Roca és una altra de les persones que volen escoltar en la comissió d’investigació.

El tercer bloc és el dels entorns de corrupció. Un àmbit que pretenen subdividir en diverses àrees temàtiques: a) món local (Manuel Bustos i més encausats pel cas Mercuri; Bartomeu Muñoz, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, encausats pel cas Pretòria; Carme García, membre de Sabadell Net de Corrupció; i l’ex-regidora barcelonina Itziar González, entre més); b) tràfic d’influències, que inclou les ‘portes giratòries’ que converteixen ministres i ex-alts càrrecs dels governs en consellers de grans empreses —Endesa, Gas Natural, Acciona, etc.— (Pedro Solbes, Ángel Acebes, Martín Villa, Isabel Tocino, Elena Salgado, Felipe González i José María Aznar, per exemple); c) finançament de partits (María Dolores de Cospedal i el síndic major de comptes, entre més); d) contractació pública.

ERC també demana que comparegui el president d’ACS, Florentino Pérez, per l’estreta relació amb les altes esferes del poder, fruit de les nombroses concessions públiques que ha rebut durant la seva trajectòria professional.

PP: Artur Mas, Montilla, consellers 

El PP vol centrar la comissió d’investigació sobre frau i corrupció política en el cas Pujol. Per això ha demanat la seva compareixença, la de la seva muller, Marta Ferrusola, la dels set fills i part del seu nucli íntim i polític, com ara ex-dirigents històrics de CDC i vuit ex-consellers del govern durant les dècades del 1980 i 1990. S’hi destaquen el president Artur Mas i Duran i Lleida. El PP també vol escoltar la vice-presidenta, Joana Ortega; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler; el de Justícia, Germà Gordó; i el d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, a més dels seus dos germans, Jordi i Oriol (aquest últim, director del Servei de Meteorologia de Catalunya).

Així mateix, vol que compareguin ex-dirigents històrics de CDC, com ara Lluís Prenafeta; i diversos ex-consellers de la Generalitat durant l’era Pujol: Josep Maria Cullell, Josep Manuel Basáñez, Macià Alavedra, Jaume Roma i Jordi Planasdemunt. Tanmateix, aquest darrer va morir el 1998.

En relació amb el cas Palau, volen que comparegui Fèlix Millet. Sobre el cas Innova, el president de la Diputació de Tarragona i batlle de Vila-seca, Josep Poblet; l’ex-director del Servei Català de la Salut Carles Manté; i l’ex-president de l’Institut Català de la Salut Josep Prat. I sobre presumptes trames corruptes, el diputat de CiU Xavier Crespo; el regidor de l’Ajuntament de Lloret Marc Fuentes; i l’ex-secretari de l’Associació Catalana de Municipis Josep Maria Matas, entre més.

També demanen la compareixença de l’ex-president José Montilla i del seu número dos durant el govern tripartit, Josep Lluís Carod-Rovira; juntament amb els ex-fiscals Carlos Jiménez i José Maria Mena; el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso; el delegat d’Hisenda a Catalunya, Gonzalo García de Castro; la inspectora en cap de l’Oficina d’Investigació del Frau, Margarida García Valdecasas; i el director d’inspeccions de l’AEAT, Luis María Sánchez. 

Finalment, es destaca la petició de compareixença dels presidents dels grups parlamentaris de CiU, Jordi Turull; ERC, Oriol Junqueras; el PSC, Miquel Iceta; ICV-EUiA, Joan Herrera; i Ciutadans, Albert Rivera.

ICV-EUiA: Pujol, Aznar, Felipe González

ICV-EUiA ha registrat la llista de compareixents que seran sotmesos a votació en la comissió d’investigació sobre el frau fiscal i la corrupció a Catalunya. Volen centrar la comissió en el cas Pujol per esclarir si es tracta d’un ‘clan familiar’ o bé si implica CDC, a la Generalitat o, fins i tot, al govern espanyol. La llista de compareixents l’encapçalen l’ex-president Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i sis dels set fills de la parella. També proposen de cridar els ex-presidents espanyols Felipe González i José María Aznar i els seus directors d’Hisenda. En canvi, no s’hi inclouen ni Artur Mas ni cap membre de l’actual govern.

Ciutadans: Pujol, Sánchez-Camacho, Felip Puig

Ciutadans ha inclòs a darrera hora més noms a la llista de peticions perquè compareguin a la comissió d’investigació sobre el frau fiscal. Demanen que declarin al parlament el conseller d’Empresa, Felip Puig; el de Justícia, Germà Gordó; el director del Servei Meteorològic, Oriol Puig; el secretari general de Justícia, Enric Colet; i el director general d’Energia, Albert Mitjà. Ciutadans també ha inclòs a la llista el batlle de Barcelona, Xavier Trias; i la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, de qui espera que expliqui ‘per què es va guardar la informació de la conversa que va tenir al restaurant la Camarga’, enregistrada per Método 3.

CUP: Millet, Quatrecasas, Carulla

Al costat de Jordi Pujol, la CUP demana també la compareixença de la seva dona, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills: Jordi, Oriol i Oleguer. A més, volen escoltar les explicacions d’algunes de les principals fortunes catalanes investigades per frau fiscal, com ara Emili Quatrecasas i Josep Maria Sanahuja, i alguns altres ja condemnats, com Josep Lluís Núñez i Albert Carulla. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any