L’oposició critica que ‘Tele Rus’ utilitzi diners públics per fer propaganda del PP

  • Consideren que la nova televisió podria ser il·legal

VilaWeb
Redacció
13.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits de l’oposició i el comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) critiquen amb duresa la creació d’una televisió de la Diputació de València que el president de la institució, Alfonso Rus, vol fer passar per substitutiu de RTVV. L’oposició ho considera inacceptable. Rafa Xambó, representant de Compromís al consell d’administració RTVV, deia ahir: ‘No es pot permetre que es regalin diners públics a una televisió privada que només vol fer propaganda de les actuacions de la Diputació de València.’

A més, el comitè d’empresa de RTVV considera que ‘pot incórrer en diversos supòsits d’il·legalitat’ perquè farà ús del servei de múltiplex de senyal, la xarxa de repetidors i personal de RTVV sense cap contracte.

El projecte té cobertura autonòmica i, per tant, ultrapassa les competències territorials de la diputació, limitades a la demarcació de València. Rafa Xambó considera que ‘això pot tenir conseqüències complicades a tot el País Valencià, perquè es pot interpretar com una forma de centralisme’. A més, diu Xambó, Compromís ‘s’oposa totalment a l’obertura d’aquest nou mitjà; no pot ser que liquidin el mitjà públic i ara regalin diners públics per passar la seva propaganda’.

Estudien la possibilitat de demandar aquesta televisió, que ja té el malnom de ‘Tele Rus’, per prevaricació i per vulneració de drets fonamentals dels valencians. El PSPV també assegura que portarà el cas a la fiscalia; el diputat Josep Moreno alerta que la diputació ‘no té competències’ per muntar un ens i que la corporació cometria ‘frau de llei i malversació de cabals públics’.

El comitè d’empresa de RTVV entén que el president de la Diputació de València i el PP proven de vulnerar la llei que van aprovar les Corts Valencianes (de supressió dels serveis de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic de titularitat de la Generalitat i dissolució i liquidació de RTVV).

Rus, que també és diputat autonòmic, va votar a favor del tancament de RTVV i això els fa pensar que la creació de la nova televisió és ‘una actuació emmarcada en la lluita entre dos sectors del PP en pre-campanya electoral i no orientada a oferir un servei públic als ciutadans’. A més, el comitè indica que la convocatòria no ha passat pel ple de la diputació i que esquiva la legislació europea en matèria de contractació, perquè adscriu la nova televisió a la categoria de cultura i esports i no a la de telecomunicacions, cosa que obligaria a publicar-la al Diari Oficial de la Unió Europea i retardaria la creació de la cadena.

El comitè d’empresa calcula que el cost del tancament de RTVV pot superar ja els dos-cents milions d’euros, als quals cal afegir el cost de l’obertura de la nova televisió: ‘Amb aquest pressupost, RTVV podria haver continuat funcionant durant molts anys.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any