Tot a punt per a l’aterratge espacial més agosarat de la història

  • El mòdul científic Philae es desprendrà de la nau Rosetta i mirarà d'aterrar al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, a 500 milions de km de la Terra

VilaWeb
Redacció
12.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de deu anys de viatge, la nau Rosetta de l’Agència Espacial Europea (ESA) es prepara avui per a la seva gran missió: si tot va bé, el mòdul d’investigació Philae se’n desprendrà per mirar d’aterrar al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. Els cometes són uns dels cossos més antics del nostre Sistema Solar i els científics esperen obtenir informació molt important sobre el mateix sistema, sobre la formació dels planetes i també sobre la vida a la Terra.

La nau Rosetta es va envolar el març del 2004 i, després d’un llarg viatge de quasi cinc-cents milions de quilòmetres, a l’agost va arribar prop del cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, de quatre quilòmetres de punta a punta (comparativa amb les principals ciutats del nostre país).

Des d’aleshores es mou a prop seu i n’envia fotografies i dades per a analitzar-ne la composició i, alhora, localitzar el millor lloc on mirar d’aterrar.

Si s’aconsegueix això, el mòdul Philae n’investigarà la superfície amb deu instruments científics.

L’operació d’aterratge, d’unes quantes hores, es pot seguir en directe des de primera hora del matí:


Si tot va bé, és previst que la missió de Rosetta duri fins el final del 2015 o el principi del 2016. Fins aleshores seguirà el cometa en la trajectòria cap al Sol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any