Deu personalitats internacionals demanen que es deixi votar als catalans

  • Desmond Tutu, Adolfo Pérez Esquivel i Ken Loach encapçalen la llista de signants del manifest

VilaWeb
Redacció
01.11.2014 - 13:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El desig expressat per una majoria de catalans de votar per a decidir el futur polític de Catalunya ha motivat una desena de personalitats internacionals a subscriure un manifest que demana al govern espanyol i a les seves institucions que es deixi exercir als catalans el dret de decidir. El manifest ‘Let Catalans vote’ subratlla els casos quebequès i escocès i apunta que ‘la millor manera de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia’.

La llista l’encapçala arquebisbe i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu, i també hi ha Adolfo Pérez Esquivel, que és escultor i també és premi Nobel de la Pau. També signen el manifest Ken Loach, director de cinema; la sociòloga holandesa Saskia Sassen, catedràtica de la Columbia University i el sociòleg nord-americà Richard Sennett, catedràtic de la New York University. També hi ha l’escriptor portuguès António Lobo Antunes; el crític literari nord-americà Harold Bloom, catedràtic de la Yale University; el productor i activista irlandès Bill Shipsey, fundador d’Art for Amesty Internacional; l’historiador i hispanista britànic Paul Preston, catedràtic de la London School of Economics; i el diplomàtic nord-americà Ambler Moss, exambaixador dels Estats Units.

El text, que està publicat en català, castellà, anglès i francès, diu: ‘Una gran majoria de catalans han expressat repetidament i de diverses maneres el desig d’exercir el dret democràtic a votar sobre el seu futur polític.

Aquesta exigència ferma de votar es el resultat d’una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i d’Espanya sobre el grau d’autonomia cultural, política i financera de què haurien de gaudir els catalans, malgrat els diversos intents que hi ha hagut d’arribar a una solució acceptable.

Tal i com mostren els precedents quebequès i escocès, la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia. Evitar que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societat democràtiques.

Així doncs, fem una crida al govern espanyol i a les seves institucions, així com als seus homònims catalans, a treballar conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar sobre el seu futur polític i que es negociï de bona fe en base al resultat’.

El text es pot consultar a la web www.letcatalansvote.org i arriba després de la decisió del govern espanyol de recórrer també el procés participatiu del 9-N. Ha coordinat la iniciativa Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any