El parlament demana al Moianès i al Lluçanès una consulta abans del 2015

  • Si l'estat espanyol impugna les consultes, el govern tramitarà els projectes de llei pel procediment d'urgència

VilaWeb
ACN
30.10.2014 - 20:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha demanat formalment als municipis que formen el Moianès i el Lluçanès que organitzin una consulta abans del 31 de desembre per referendar la creació de sengles comarques. Hi han donat suport de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA. El PP i la CUP s’han abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra. Serà el pas previ a la tramitació del projecte de llei que les crearà de manera definitiva. Si l’estat espanyol impugnés aquestes consultes, el govern prendria la iniciativa i tramitaria els projectes de llei pel procediment d’urgència. La cambra catalana també ha instat l’executiu a presentar el projecte de creació del municipi de Medinyà i a estudiar la creació d’una altra comarca, l’Alta Segarra.

Les consultes, que no seran vinculants, es convocaran d’acord amb la llei de consultes no referendàries aprovada aquest setembre pel parlament. Com que la norma va ser suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional espanyol, no es podran convocar fins que no s’hi pronunciï.

La moció presentada inicialment per ERC només incloïa un punt: ‘Instar el govern a presentar el projecte de llei de la creació de la comarca del Moianès en el proper ple parlamentari i tramitat en lectura única.’ Amb aquest procediment la creació de les comarques s’hauria pogut completar en un ple.

Mitjançant una transacció amb els grups de CIU i ICV-EUiA, s’ha modificat el contingut de la moció. S’hi ha incorporat el procediment d’urgència, que reduirà els tràmits parlamentaris però no permetrà d’aprovar el projecte en un únic ple. Alhora, s’ha fixat un termini perquè el govern presenti el projecte de llei: el 31 de desembre.

El diputat d’ERC i batlle de Moià, Dionís Guiteras, ha estat l’impulsor de la moció. Ha defensat la necessitat de tenir un consell comarcal propi per a mantenir la tasca del consorci dels deu municipis integrants del Moianès. No s’ha negat a la convocatòria de les consultes, però ha advertit que no poden ser una excusa per a dilatar el procés. També ha recordat que els plens de tots els municipis del Moianès ja han aprovat mocions a favor de crear la comarca.

Tot i que ERC només parlava del Moianès, finalment també s’ha sol·licitat als municipis del Lluçanès que convoquin una consulta si també volen esdevenir comarca. A més, s’ha instat l’executiu a presentar en el termini més breu possible el projecte de creació de Medinyà, separat de Sant Julià de Ramis (Gironès), i a estudiar la creació d’una altra comarca, la de l’Alta Segarra.

Per al diputat de CiU Lluís Maria Corominas, les consultes serviran per a ‘legitimar’ el procés: ‘Al país ho demanem, per què no ho hem de demanar a les comarques? No és una obligació jurídica, però sí política i moral.’ En canvi, segons la CUP aquestes consultes serien un ‘impediment’ al procés de creació de les comarques. Els fa por que impulsar-les a l’empara d’una llei suspesa acabi esvaint la possibilitat de crear-les.

L’únic partit que hi ha votat en contra ha estat Ciutadans. Carina Mejías ha al·legat que, en temps de crisi, ‘no té sentit crear noves estructures administratives i polítiques’. El PSC i ICV-EUiA hi han votat a favor, i el PP i la CUP s’han abstingut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any