El MNAC fa reviure Carles Casagemas, el pintor a l’ombra de Picasso

  • Una exposició mostra la majoria de les obres catalogades del pintor, que es va suïcidar als vint anys a París

VilaWeb
Redacció
01.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La figura i l’obra del pintor Carles Casagemas reviuen aquests dies a les parets del Museu Nacional d’Art de Catalunya a través d’una exposició que inclou bona part de la seva producció. Casagemas es va suïcidar als 20 anys a París, on havia viatjat amb el seu amic Pablo Picasso. La seva curta carrera i l’ombra del pintor malagueny han fet de Casagemas un artista desconegut i rarament exposat. Després d’anys de recerca s’han reunit trenta-vuit de les quaranta-cinc obres catalogades de l’autor que es poden veure en la mostra ‘Casagemas. L’artista sota el mite‘.

Carles Casagemas va ser un personatge destacat del cercle artístic català del tombant de segle. Va ser deixeble de Nonell i va tenir una molt bona amistat amb Pablo Picasso. De fet els dos pintors van compartir taller, van fer exposicions conjuntes i van viatjar a París, on van conviure fins a la mort de Casagemas. Una personalitat acusada i inestable van fer que el pintor se suïcidés als vint anys per un desengany amorós. Tot i la seva prematura mort, el pintor havia pintat almenys una cinquantena d’obres, trenta-vuit de les quals es poden veure a l’exposició, on n’hi ha tretze que són inèdites.

A més, la mostra presenta tres dels molts retrats que Pablo Picasso va fer a Casagemas. N’hi ha dos que són anteriors al suïcidi i un de posterior. D’altra banda l’exposició inclou una secció documental amb textos literaris del pintor i una carta inèdita enviada a Picasso. La recerca que s’ha dut a terme durant tots aquests anys del llegat de Casagemas ens porta a pensar que la seva dimensió és molt més important del que es creia. ‘Casagemas. L’artista sota el mite’ es pot veure al MNAC fins el 22 de febrer del 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any