Mas-Colell denuncia la privatització d’AENA a la Comissió Europea

  • El conseller també demana que la CNMV adverteixi els inversors sobre els riscs de l'operació

VilaWeb
ACN
30.10.2014 - 16:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha enviat dues cartes a la Comissió Europea en les quals manifesta els dubtes del Govern sobre la privatització d’AENA. En les missives, el conseller recorda que un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va advertir que la privatització pot arribar a ser contrària a la directiva europea contra taxes aeroportuàries i la Generalitat considera que ‘no permetrà la competència efectiva entre aeroports’ i per tant podria perjudicar el Prat. D’altra banda, Mas-Colell també ha enviat una tercera missiva a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què demana que adverteixi els possibles inversors sobre els riscs de l’operació.

Mas-Colell ha enviat una carta a la presidenta de la CNMV, Elvira Rodríguez, per sol·licitar-li que inclogui els riscs de l’operació al fullet que que acompanya l’Oferta Pública de Venda d’AENA. El conseller demana a la presidenta que informi als inversors de les deficiències que presenta el model unificat dels aeroports i li recorda l’informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) del passat mes de juliol, que ja advertia que la qualificació de tota la xarxa d’aeroports gestionada per AENA com a Servei Econòmic d’Interès General (SIEG) estava poc justificada.

En la mateixa carta, el conseller també informa a la CNMV que el director general de Política i Promoció Econòmica de la Generalitat ha instat la CE perquè es pronunciï sobre l’adequació d’aquestes mesures a la normativa en matèria de competència i d’ajuts d’Estat. Concretament, Mas-Colell s’ha posat en contacte a través de carta amb el director general de Competència de la CE, Alexander Italianer, i amb el director general adjunt d’Ajudes d’Estat, Gert-Jan Koopman.

En les missives enviades a Brussel·les, el conseller manifesta la ‘inquietud’ del Govern i adverteix que la privatització del 49% d’Aena podria ser contrari a la normativa comunitària. Mas-Colell recorda que l’informe de la CNMC ja va posar de relleu que ‘el sistema de gestió en una xarxa condueix a subsidis creuats entre aeroports’ , de manera que ‘es tracta d’un sistema pel qual els més rendibles financen les pèrdues dels més deficitaris’. Un sistema, subratlla el titular d’Economia, que ‘comporta una sèrie d’implicacions des de l’òptica de la promoció de la lliure competència que han de ser considerades’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any