Apoderament

  • A l’enciclopèdia.cat trobem definit l’apoderament com el "Procés social mitjançant el qual els individus i els grups socials recuperen i incrementen la seva capacitat de decisió i de lideratge amb relació al seu propi desenvolupament i al seu propi esdevenir."

VilaWeb
Redacció
30.10.2014 - 13:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nostra societat sembla decidida a recuperar iniciatives d’articulació social i de participació ciutadana a tots nivells. A Jus Revista Digital, Lluís Duch, antropòleg i Doctor en Teologia, afirmava que “una cuestión que a mi entender es muy significativa del mundo actual es la ruptura casi total del vínculo social, y en eso han tenido una incidencia muy grande los partidos políticos, tanto de la derecha como de la izquierda. No olvidemos que uno de los elementos más importantes en la lucha contra el franquismo fueron las asociaciones de vecinos. Y después los mismos socialistas y el PSUC, que fueron los que en su día promocionaron las asociaciones de vecinos consiguieron, de alguna manera, desarticularlas. Hoy en día, los sindicatos, los partidos políticos, las organizaciones civiles, las asociaciones culturales, incluso las asociaciones deportivas están completamente desarticuladas, no hay vínculo social

Dret a decidir, democràcia participativa, referèndum són formes d’apoderament que, com a principis d’acció política, prenen força en la nostra societat i assenyalen indicis d’un possible canvi de paradigma de la relació de la comunitat amb la gestió dels béns comunals. Aquest estiu, a les Jornades Canemàs sobre associacionisme cultural celebrades a la UCE de Prada, un dels assistents, Josep Fornés, antropòleg i màster en gestió cultural, va intervenir en favor de fer efectives polítiques d’apoderament de la ciutadania en relació al patrimoni cultural i festiu. L’anàlisi que es presentava aleshores em sembla interessant per reflexionar sobre els processos de participació associativa en les polítiques de gestió cultural. I, alhora, em sembla també una anàlisi que ens permet obrir llums sobre la qualitat del procés polític constituent que viu avui el nostre país. Heus ací algunes de les principals reflexions que s’apuntaren a Prada:
 
1-. A diferència d’altres països, a Catalunya no tenim una tradició consolidada que ens permeti afrontar polítiques efectives d’apoderament en l’àmbit de la cultura. Per això ens cal guiar-nos per les bones pràctiques, que n’hi ha, i iniciatives endegades en d’altres països. I cal també construir els mecanismes participatius per tal que aquestes polítiques siguin efectives.
 
2-. Són necessaris mecanismes de dinamisme generacional i participatiu per evitar el caciquisme polític, econòmic, social i cultural. Les polítiques clientelars o les actituds pretesament altruistes de servei comunitari que no donin pas als necessaris relleus ideològics i generacionals són símptomes de dèficit en democràcia cultural i en participació. Són dinàmiques que generen endogàmia i que no gestionen el canvi, ans al contrari, generen resistències i esclerosi cultural.

Segueix llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any