IV Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Té sentit en l’era de la globalització de fer un congrés d’estudis comarcal? És la pregunta que cal fer-se i contestar abans de llançar-se a organitzar-lo.

Deien els clàssics, i està escrit al frontispici de molts pensaments, ‘coneix-te a tu mateix’. Aquesta afirmació llançada com a introspecció reflexiva i autocrítica, també la podem interpretar com la conveniència de prendre consciència de què som. I aquesta consciència és la que ens permet d’integrar-nos en la globalitat sense dissoldre’ns. Perquè volem formar part, integrar, crear la globalitat, però no dissoldre’ns en una falsa i irrespectuosa uniformitat. Es tracta, per tant, no sols de conéixer què sóm, sinó de tenir-ne consciència. És això que pretenem en el IV Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida.

La consciència s’adquireix més fàcilment quan algú exposa, mostra, verbalitza els resultats de les seues investigacions, els seus estudis, sobre nosaltres i la nostra realitat. I aquest també és un dels objectius i alhora dels mitjans del congrés que projectem: que investigadores i investigadors que han dedicat el seu temps i esforç a intentar conéixer-nos, conéixer-se, tinguen un aparador on mostrar el seu treball, un  lloc per a produir i provocar dues de les activitats que donen sentit i brillantor als éssers humans: la transferència de coneixement i el debat d’idees, activitats que ens permetran de prendre consciència de nosaltres i integrar-nos sense complexos en la concepció global del món.

Al congrés, que serà els dies 28 i 29 de novembre a Benigànim, tindrà un paper molt important l’anàlisi econòmica de la comarca –no podía ser d’altra manera, no podem fer un congrés ignorant el moment en què ens toca viure- tant des del punt de vista històric, com de l’anàlisi de la realitat actual i buscant eixides cap al futur. El congrés es desenvoluparà a Benigànim i, per tant, els seus temes i les seues persones tindran un lloc més que destacat. També s’hi tractaran altres qüestions importants, com ara  la comarca als mitjans de comunicació o els batallons de treball forçat existents acabada la guerra civil. Comptarem amb ponències que tractaran qüestions de gran interés per la seua transcendència històrica o per la seua actualitat, desenvolupats per especialistes de reputació. El protagonisme de l’apertura i cloenda està previst que el tinguen personalitats com Joan Francesc Mira i Luís Tormo.

No es pot estar d’esquena als moments difícils que estem passant, i per això la importància que, a instàncies de la comissió organitzadora i també dels socis de l’IEVA, se li ha donat a l’anàlisi econòmica de la comarca i del seu entorn més immediat, a més de buscar perspectives i alternatives de futur. Esperem que aquests temes es debatran sense edulcorar-los.

A les persones, de tant en tant, ens convé de parar-nos davant l’espill per a fer-nos càrrec de la situació, de la nostra situació, del nostre aspecte. Igualment, a la nostra realitat li convé que li posem de tant en tant un espill, a veure quina imatge ens retorna. L’espill pretenem que siga el Congrés.

Hem de concloure, per tant, que el congrés no sols té sentit, sinò que és necessari.

Ens veiem a Benigànim.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any