‘El pensament catalanista des dels orígens fins al segle XXI’, simposi al IEC

  • Historiadors i acadèmics aborden les formes de poder polític defensades històricament pel pensament catalanista

VilaWeb
Redacció
30.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Isidre Molas, Borja de Riquer, Jordi Casassas, Lluís Duran, Fermí Rubiralta, Agustí Colomines, Mercè Morales, Josep M. Solé i Sabaté, Carles Boix i Montserrat Guibernau són alguns dels especialistes que avui i demà participaran en el simposi ‘Federalisme. Autonomisme. Independentisme: el pensament catalanista des dels orígens fins al segle XXI‘ (pdf), que es fa a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que analitza les formes de poder polític que el pensament catalanista ha defensat en el curs de la història.

El simposi s’inaugura avui, a les deu del matí, amb les intervencions de Joandomènec Ros, president del IEC, i Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial del IEC, entitats organitzadores del simposi.

Amb una quinzena de conferències, el simposi pretén sintetitzar totes les propostes de recuperació de la personalitat col·lectiva de Catalunya i la reacció que han originat: el federalisme com a opció de l’esquerra catalana de final del segle XIX fins entrat el XX; la determinació de les diferents forces polítiques majoritàries de Catalunya en diversos períodes per a aconseguir un règim autonòmic dins un estat espanyol democràtic; i l’anàlisi de l’independentisme des dels orígens fins al procés sobiranista actual. Així mateix, s’analitzarà el concepte de Països Catalans amb aportacions de cada territori: les Illes Balears, amb Sebastià Serra; el País Valencià, amb Vicent Flor; i Catalunya Nord, amb Alà Baylac-Ferrer.

L’objectiu del simposi és també acostar-se a les aportacions que va rebre el catalanisme polític durant el règim franquista, tant a l’exili com a l’interior del país, en clandestinitat. Finalment, es farà una aproximació als esdeveniments històrics més influents, que ajudi a entendre l’evolució dels corrents de pensament presents a la Catalunya d’avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any