L’ex-conseller Joaquim Nadal, encausat per presumpta estafa urbanística

  • El jutge investiga un acord del 2006 entre l'Incasòl, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i una promotora

VilaWeb
ACN – Redacció
29.10.2014 - 14:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joaquim Nadal, ex-conseller del PSC de Política Territorial i Obres Públiques, ha estat encausat per presumpta estafa urbanística. Segons diversos mitjans, les possibles irregularitats corresponen a una operació urbanística a Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà). Concretament, el jutge investiga un acord signat el 2006 entre l’Incasòl, l’ajuntament del poble i la promotora d’un polígon industrial, quan Nadal era conseller. La jutgessa també ha encausat l’ex-gerent de l’Institut Català del Sòl, Emili Mas. Tots dos són citats a declarar el 21 de novembre. En declaracions a l’ACN, Nadal ha confirmat l’encausament, però ha dit que no n’havia rebut cap notificació oficial. Segons ell, amb aquesta operació ‘es va salvar la vall de Solius’.

El jutjat investiga una permuta urbanística signada el 2006. Un empresari tenia els drets per a construir un polígon industrial a la zona del Molí de Reixac, però l’Incasòl, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i el promotor van arribar a un pacte que consistia a pagar 7,5 milions d’euros per la meitat dels terrenys i la permuta per uns altres terrenys edificables en una altra zona. Tanmateix, l’empresari va presentar una denúncia perquè els nous terrenys eren parcialment inundables i es va sentir perjudicat.

La guàrdia civil demana informació a l’ajuntament

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) no ha rebut la notícia amb gaire sorpresa perquè a l’actual equip de govern hom ja li havia requerit documentació sobre l’operació urbanística del 2006. El batlle, Josep Llensa (CiU), ha explicat que l’agost del 2013 va ser citat a declarar davant de la guàrdia civil per ordre del jutge. ‘Jo no vaig poder aportar ni aclarir res, perquè no era a l’ajuntament i només sabia allò que es deia pel poble; sí que els vaig dir que si volien més informació, que demanessin la documentació i explicacions a l’equip de govern d’aquell moment —amb Ricard Herrero (PSC) de batlle.’ Segons Llensa, Herrero també va ser citat a declarar i li consta que ho va fer com a encausat. A final del 2013, Herrero va morir a causa d’una malaltia. Tenia cinquanta-set anys, havia estat batlle de Santa Cristina d’Aro durant onze anys i també president del Consell Comarcal del Baix Empordà.

El batlle assegura que d’ençà de la declaració, la guàrdia civil ha visitat dues o tres vegades les dependències de l’ajuntament per demanar informació a la secretaria per ordre del jutge. ‘Han vingut, els l’hem buscada i els l’hem donada’, afegeix. L’última va ser aquest estiu.

Per una altra banda, l’ajuntament no té previst de moment d’emprendre cap acció i resta a l’espera de l’evolució del cas per la via judicial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any