La XV Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra de revolta

  • Mira les fotos del dia 31 d'octubre i del dia 1 de novembre clicant aquí

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.10.2014 - 13:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un any més, els carrers del poble s’han omplert de centenars de visitants, que volien veure el Samaniat i saber més sobre la bruixeria. Enguany, es presentaven tres personatges poderosos que tenien el poble esclavitzat.
El dia 31, l’Ateneu va ser una festa amb les Oques Grasses. Abans, però, vam viatjar al 1714 per conèixer  la història de vengança d’una noia contra els soldats borbònics que van cremar el poble de Sant Feliu. L’espectacle va ser creat pels Q-Fois amb el nom de In Memoriam Mortis

LES BRUIXES_ Entre els segles XV i el XVIII es va viure una dramàtica caça de bruixes a Europa. Es considerava la bruixeria com un perill real i una greu amenaça per a la societat. La gran persecució contra bruixes a Catalunya es comprèn, sobretot, durant el 1616 i el 1622. Entre les Guilleries-Collsacabra, el Lluçanès i sectors veïns, es van jutjar unes vuitanta dones, com a mínim trenta-cinc van ser penjades. És un procés que va abastar tot el país i el seu ressò social fou molt ampli.

A les dones expertes en salut, com les remeieres, se les relacionava amb els sortilegis, els conjurs i la màgia. Eren dones sàvies, que havien acumulat coneixements a través de generacions. Per condemnar-les, se’ls atribuïen poders com matar o neular nens i bestiar, o provocar tempestes i pedregades…

Des de fa quinze anys, cada 1 de novembre, Sant Feliu Sasserra reviu la bruixeria. Es basa en un procés detalladament narrat en uns manuscrits, sobre el procés judicial que van patir un grup de dones santfeliuenques del 1618 al 1620. Aquest procés real es completa amb interpretacions que permeten divagar sobre els motius d’acusar les dones de bruixeria. Una història que ens fa reflexionar sobre els interessos del poder, la por i els prejudicis.

 

LA FIRA_ Des de la primera edició, l’any 2000, la fira ha sigut un èxit de públic. Hi ha un gran nombre de parades, i escenes teatralitzades durant el dia. Al 2001 va néixer la Fes-ta Bruixa, que es fa el 31 d’octubre, organitzada pels Q-Fois. Cada any creen un nou espectacle relacionat amb la bruixeria. Enguany es diu In Memoriam Mortis. Després hi ha el concert d’Oques Grasses.

El moment culminant de la fira és ben entrada la nit, quan es jutja una bruixa o més a la plaça de l’església. Després és portada, entre escarnis i crits, cap al serrat de les Forques. Al Serrat s’hi llegeix la sentència i s’executen les bruixes condemnades. És un dels moments més emotius i màgics de la fira.

Un altre moment molt impactant és el Samaniat, el ball de bruixes. Presenta una trobada de bruixes amb el mascle cabró. El ball mostra disbauxa i plaers carnals, tant mal vistos a l’època.

Durant el dia també es poden veure els Saraus de les petites bruixes, ballats per nens i nenes del poble. Tant la música del Samaniat com la dels altres balls va ser composada per Marcel Casellas. Mireia Cirera en va ser la coreògrafa. L’evolució de tots els aspectes de la fira ha sigut determinant. Un exemple és el vestuari de les bruixes del Samaniat que ha passat de ser una roba blanca innocent, a tenir connotacions fosques.

Durant el dia hi ha altres escenes que serveixen per desgranar les claus de la història. Les dones es reuneixen per espellofar el blat mentre parlen de les novetats del poble, i a la taverna sempre s’hi parla del que succeïx. En els últims anys s’hi ha introduït la Comèdia, un moment distès on l’ironia i l’humor són els protagonistes. L’arribada de Cosme Soler, anomenat Tarragó, és el moment més temut del dia, i és, en definitiva, el que fa avançar la història fins al tràgic final.///

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any