Calatrava implica Camps en l’alt cost del Centre de Convencions de Castelló

  • L'arquitecte ha declarat en la investigació per presumptes irregularitats en el projecte

VilaWeb
ACN
28.10.2014 - 14:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arquitecte Santiago Calatrava diu que va complir el contracte signat amb el govern valencià per construir el Centre de Convencions de Castelló. Ho ha fet saber en un comunicat lliurat pels seus advocats als mitjans després de declarar com a encausat en la investigació sobre presumptes irregularitats en el projecte. Segons l’acusació particular, Calatrava ha declarat al jutge que havia estat Francisco Camps qui li havia encarregat personalment el centre i que si havia cobrat pel projecte tot i que no es va arribar a executar fou per ‘qüestions derivades de la situació econòmica’. El govern valencià va pagar 2,7 milions a Calatrava en concepte de redacció del pla, avantprojecte i projecte bàsic del centre de convencions de Castelló, que mai no s’ha arribat a construir.

Moments després de la declaració judicial de Calatrava, el portaveu adjunt de la formació que exerceix l’acusació particular, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), ha dit als mitjans que Calatrava tan sols havia respost al jutge, al fiscal i a una de les dues defenses, però que havia rebutjat les preguntes de l’acusació i de les defenses de la resta d’encausats.

Ignacio Blanco ha afegit que de les respostes n’havia sortit una trucada telefònica i una reunió amb Camps. El portaveu d’EUPV ha dit que aquest fet era significatiu i ha assenyalat que la formació volia esbrinar qui havia fet l’encàrrec.

Blanco ha indicat que havia estat Francisco Camps qui li havia demanat que fes ‘alguna cosa emblemàtica’ i que posés ‘Castelló al mapa’.

Segons el portaveu adjunt d’Esquerra Unida, en la declaració judicial també ha dit que la responsable de la societat de projecte temàtics va telefonar a Calatrava i ha reclamat al jutge de determinar si aquesta telefonada va ser clau per a desblocar el pagament dels 2,7 milions que va costar el projecte.

En un comunicat, l’estudi assenyala que va treballar ‘durament’ en l’elaboració de l’avantprojecte i del projecte bàsic del centre de convencions i complint les fases establertes. Afegeix que va caldre una dedicació de més d’un any i la feina d’un ampli equip de professionals amb més de 350 esbossos i aquarel·les, més de 300 plànols d’arquitectura i 15 informes i memòries, entre més.

Calatrava assenyala al comunicat que el seu objectiu i l’encàrrec rebut per part de la Societat de projectes temàtics (dependent de la Generalitat Valenciana) era d’elaborar ‘una infraestructura que des del punt de vista arquitectònic esdevingués un element icònic que atorgués a la ciutat una repercussió internacional’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any