La Pedrera recorda la vida i obra del controvertit i fonamental El Lissitzky

  • Una exposició recull un centenar d'obres de l’artista rus entre pintura, dibuix, gravat, fotografia i disseny

VilaWeb
Redacció
26.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pintor, dissenyador, arquitecte i fotògraf Eliezer Màrkovitx Lissitzky, conegut com El Lissitzky, és considerat com un dels artistes més influents, experimentals i controvertits de la primera meitat del segle passat i que va formar part de l’avantguarda russa. La Pedrera acull fins el 2015 la mostra ‘El Lissitzky. L’experiència de la totalitat’ amb un centenar d’obres de l’artista que van des de la pintura, el dibuix, el gravat, la fotografia fins arribar al disseny.

La mostra vol rescatar la vida i l’obra d’un artista que va ser fonamental en el desenvolupament de la modernitat. Lissitzky volia fer de l’art un mitjà de transformació social i per això va treballar amb els soviets i amb els avantguardistes europeus dels anys 20 i després com a propagandista del règim estalinista dels anys 30. El seu treball va passar per diverses etapes que van des de l’avantguarda a l’abstracció passant per la direcció d’art i la footgrafia experimental.

Però la mostra també aprofundeix en la mutidisciplinaritat de Lissitzky com a artista total. La sega gran aportació va ser no jerarquitzar entre les diferents disciplines sinó emprar de la mateixa manera disseny, la pintura, l’arquitectura i la fotografia. Un excel·lent exemple d’això es pot veure en el centenar d’obres que s’exposen a La Pedrera, on s’hi barregen els quadres, els dibuixos, els gravats i les fotografies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any