El govern espanyol recorrerà al TC contra la consulta sobre les prospeccions a les Canàries

  • La votació està prevista el 23 de novembre vinent

VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 17:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha acordat avui durant la reunió del consell de ministres recórrer davant del Tribunal Constitucional espanyol contra els dos decrets del govern canari a través dels quals es pretén celebrar una consulta per saber si els ciutadans canaris accepten o no les prospeccions de petroli a la zona.

La vice-presidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha indicat que el govern espanyol ha rebut l’informe del consell d’estat que dóna suport als recursos d’inconstitucionalitat. Ha explicat que la impugnació dels decrets es fa en base a l’article 161.2 de la constitució espanyola, que provoca que se suspenguin automàticament els decrets des del moment en què el TC admeti a tràmit el recurs.

Consulta prevista pel 23 de novembre

El president de les illes Canàries, Paulino Rivero, va dir que els habitants de l’arxipèleg votaran sobre les prospeccions petrolieres a la seva costa marítima el 23 de novembre vinent. La pregunta que es farà és la següent: ‘Creieu que les Canàries han de canviar el seu model ambiental i turístic per les prospeccions de gas i petroli?’

Rivero considera que la consulta és completament justificada atesa la manca de sensibilitat i de respecte institucional pel govern espanyol. ‘La lleialtat ha estat absoluta i no hem tingut les condicions mínimes que calen entre administracions’, va dir.

El president canari va voler marcar distància amb la consulta del 9 de novembre a Catalunya. Segons Rivero, la seva pregunta entra dins de les competències de la llei de participació ciutadana, aprovada fa poc pel parlament canari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any