Els ajuntaments pagaran i decidiran la distribució dels cartells del 9-N

  • El govern lliura a les entitats municipalistes el material gràfic de la campanya

VilaWeb
ACN
24.10.2014 - 13:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ajuntaments seran els encarregats de finançar la distribució dels cartells de la campanya institucional del 9-N als seus municipis. El govern ha lliurat avui la memòria USB amb el disseny del material gràfic a les entitats municipalistes, encarregades de distribuir-lo als consistoris. La decisió d’imprimir els cartells i les banderoles i de situar-les als carrers i les places dels pobles la prendran lliurement els ajuntaments, que finançaran la campanya amb recursos propis. A banda del material gràfic, el govern ha preparat diversos espots publicitaris sobre el 9-N que distribuirà a televisió, ràdio i premsa. La campanya serà informativa i no cridarà a la participació.

El secretari de comunicació del govern, Josep Martí, ha estat l’encarregat de fer el lliurament del material gràfic als presidents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d’Abadal, i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch. Tot i que s’esperava la presència d’algun representant de la Federació de Municipis de Catalunya, finalment l’entitat no ha participat en l’acte i, segons que ha explicat a l’ACN, encara no ha decidit si col·laborarà amb el govern per distribuir el disseny de cartells i banderoles entre els ajuntaments. 

Martí ha demanat la ‘col·laboració’ dels ajuntaments perquè ‘ells mateixos omplin els carrers i les places’ amb la informació de la campanya, que bàsicament recordarà que el proper 9 de novembre es farà un procés participatiu en el qual podran participar. Els cartells i les banderoles seran responsabilitat dels mateixos ajuntaments, que hauran de decidir quants i on els situen –en cas que vulguin col·laborar-hi, i que hauran de finançar la impressió del material gràfic.

La campanya institucional del govern també comptarà amb diversos anuncis i bàners que es distribuiran per televisió, ràdio i premsa, tant escrita com digital, i que es començaran a veure aquest cap de setmana. El pressupost per a aquesta campanya encara no està tancat, fet pel qual Martí ha preferit no oferir dades econòmiques. Tampoc no ha especificat a través de quins mitjans es podran veure els anuncis, tot i que ha deixat clar que la intenció del govern és que tots els catalans, consumeixin els mitjans que consumeixin, els puguin veure.

El secretari de Comunicació ha remarcat que la campanya serà ‘purament informativa’, igual que ho és la de qualsevol procés electoral. En aquest cas, però, no estarà subjecte a les regulacions pròpies de les campanyes electorals, ja que es tracta d’un procés participatiu. ‘La nostra obligació és que no quedi ningú al país sense saber que el dia 9 de novembre hi ha un procés de participació obert’, ha subratllat. ‘Que tothom que ho vulgui sàpiga qui, on i com pot participar’, ha afegit. 

Des de l’AMI i l’ACM s’ha destacat la voluntat de col·laboració dels ajuntaments catalans, la gran majoria dels quals ja han ofert públicament espais de votació a la Generalitat. Miquel Buch ha descartat completament que els alcaldes s’hagin sentit ‘pressionats’ pel govern o per les entitats municipalistes. ‘Ho vull negar rotundament’, ha explicat. Segons ell, el procés ha estat a la inversa. Els alcaldes han ‘reclamat’ de participar-hi. Només cinc municipis catalans han descartat de col·laborar en aquest procés participatiu, ‘fet que demostra el suport rotund’ del món municipalista.

Crida de voluntaris a les zones menys poblades

Pel que fa als voluntaris, el responsable del procés participatiu del 9-N, Joan Cañada, ha informat que ja són gairebé 34.000 els voluntaris. Un nombre ‘suficient’ per arribar a tots els punts de Catalunya. El que pretén ara elgGovern és aconseguir incrementar el nombre de voluntaris en les zones menys poblades de Catalunya, com l’Alt Urgell i la Vall d’Aran, per evitar que els voluntaris hagin de desplaçar-se de la seva comarca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any