Eleccions anticipades a Ucraïna amb la crisi russa de rerefons

  • El bloc partidari del president Petro Poroixenko encapçala els sondatges

VilaWeb
Redacció
26.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ucraïnesos són cridats avui a participar en les eleccions anticipades al parlament, en un context de crisi política i econòmica i amb la pèrdua del control d’una part del territori a l’est del país. Justament les milícies pro russes de les dues repúbliques autoproclamades del Donbas s’han negat a participar-hi i han anunciat que votaran els seus parlaments de Donetsk i Luhansk el 2 de novembre.

Segons el Ministeri d’Afers Estrangers ucraïnès, la treva decretada des del 5 de setembre amb aquestes milícies s’ha violat 1.400 vegades i ha afegit alguns centenars de morts més a la xifra de 3.500 víctimes mortals des que va esclatar el conflicte, fa mig any.

En les eleccions d’avui, impulsades pel president Petro Poroixenko després de la dissolució del parlament al juliol, tampoc no hi participa la península de Crimea, annexada a Rússia la primavera passada.

Amb permís de tots aquests problemes sobre el terreny, que poden tergiversar el resultat final, els sondatges preveuen que entre cinc partits i deu podrien superar el llindar del 5% per a obtenir representació al parlament. Un d’aquests és el bloc del mateix Poroixenko, una formació nova creada per a secundar l’actual president i que podria rebre el 30%-34% del vot.

Un altre partit amb bones perspectives és el de l’ex-primera ministra Júlia Timoixenko, empresonada entre 2011 i 2014, amb una expectativa del 7%-10%. El Partit Radical d’Oleh Liaixko es preveu que rebi entre un 11% i un 14%, mentre que el Front Popular del primer ministre Arseni Iatseniuk obtindria entre un 6% i un 10%. S’ha oposat fins ara a les negociacions amb els rebels pro russos a l’est i aposta per mantenir l’acció militar.

Per sota del 5% en intenció de vot hi ha Posició Cívica, una coalició d’activistes de la societat civil encapçalada per l’ex-ministre de Defensa Anatoli Hritsenko, com també Autoajuda, dirigit pel batlle de Lviv Andri Sadovi.

L’ultranacionalista Llibertat pot patir per arribar al 5% de vots, i encara més el feixista Sector Dretà, que els sondatges li atorguen un 1%.

Els comunistes, tot i la davallada de vot dels últims anys, poden beneficiar-se en aquestes eleccions de l’absència del Partit de les Regions de l’ex-president Víctor Ianukòvitx, amb un 4% o 7% del vot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any