El govern commemora els vint-i-cinc anys de l’Institut Català de les Dones

  • La institució va néixer en un moment en què no hi havia polítiques de dones

VilaWeb
ACN
23.10.2014 - 19:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat ha commemorat aquesta tarda els 25 anys de l’Institut Català de les Dones (ICD), en un acte que ha servit per recordar la importància d’aquest organisme a l’hora de liderar les polítiques públiques en favor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones que s’han impulsat des del govern. L’acte ha comptat amb la participació de la sociòloga Sara Moreno i la historiadora Carme Sanmartí, que han analitzat a través d’un diàleg públic moderat per l’actriu Àngels Bassas, el ‘Passat, present i futur de les polítiques de dones’. Ha clos l’acte una interpretació musical de la cantant Núria Piferrer, Névoa.

L’ICD va néixer el 1989, en un any en què les polítiques de dones ‘no existien’, segons recorden els responsable de la institució. Avui, tot allò que fa l’Administració per a la ciutadania ‘passa per una anàlisi prèvia de gènere’ amb la idea d’evitar discriminacions cap a ‘la meitat de la població’.

Aquestes polítiques queden reflectides ens els plans i programes que determinen les actuacions que fan tots els departaments de la Generalitat en favor de les dones. En aquest sentit, el Pla estratègic de polítiques de dones del govern de la Generalitat 2012-2015 ha suposat un canvi de model i ja parteix d’aquesta conceptualització transversal de la perspectiva de gènere.

L’ICD s’ha convertit en un referent pel que fa a les polítiques de gènere i gaudeix d’un reconegut prestigi a Catalunya, Espanya i Europa. Ofereix atenció directa a les dones i ofereix assessorament jurídic i psicològic. Posa a disposició de la ciutadania la Línia 900 900 120 d’atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista, que està operativa dia i nit. A més, treballa amb ajuntaments i consells comarcals per impulsar l’atenció de proximitat. Aquesta col·laboració ha portat a l’establiment d’una Xarxa de 100 Serveis d’Informació i Atenció a les Dones que atén anualment a prop de 28.000 dones.

En la història de l’ICD cal destacar fites com l’impuls de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista; la introducció de la perspectiva de gènere en l’àmbit normatiu, o la realització i divulgació del primer estudi sobre victimització femenina. L’ICD també ha realitzat nombroses campanyes i programes de sensibilització contra la violència masclista. Destaquen especialment els programes adreçats a prevenir relacions abusives entre nois i noies adolescents i joves. Altres actuacions són la recuperació i visiblització de les aportacions de les dones a la societat a través d’un catàleg d’exposicions itinerants, de publicacions especialitzades, estudis i actes, així com també la formació especialitzada adreçada a professionals, i l’impuls de l’associacionisme de dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any