El valencianisme convoca l’Aplec del Puig amb la vista en les eleccions del maig

  • En parlem amb Enric Morera i Núria Cadenes

VilaWeb
B. Z.
24.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com cada darrer diumenge d’octubre, el nacionalisme i l’independentisme valencià s’aplegaran al Puig demà passat, per commemorar l’entrada de Jaume I a València. Enguany s’hi respiraran aires de canvi, amb un context propici i amb la maquinària activa per a mirar de desbancar el PP de les institucions. Amb el lema ‘Guanyem independència’, el PSAN convoca tothom a la Muntanyeta del Castell, en un acte on intervindrà l’ex-president de la Generalitat Josep Lluís Albinyana, a més de Roger San Millán, secretari d’organització de Solidaritat; Aida Àngel, del secretariat nacional de l’ANC; i Josep Guia, del comitè executiu del PSAN. Per una altra banda, Compromís aplega la seva gent a l’esplanada del Monestir, on es farà un acte polític i es lliuraran els Blocs d’Honor. Parlem d’aquesta diada amb el síndic de Compromís, Enric Morera, i amb Núria Cadenes, dirigent del PSAN i Solidaritat. 

‘Diumenge hi ha una marxa que eixirà de les Torres de Serrans i culminarà al Puig. La nostra marxa va des del darrer diumenge d’octubre fins a les eleccions del darrer diumenge de maig’, diu Morera. I afegeix: ‘Eixa marxa hem de fer-la tots junts, enfortits, per a arribar a l’objectiu de reconquerir la Generalitat, per la decència del poble valencià.’ Morera aprofita la cita de l’Aplec del Puig per fer una crida a treballar conjuntament i articular un gran moviment que meni al canvi polític: ‘La marxa al Puig és la marxa cap a la plena llibertat del poble valencià.’ 

Sobre això, Núria Cadenes explica que l’acte del PSAN de diumenge no recull només l’embranzida que hi ha ara al Principat, sinó també la del País Valencià, ‘on hi ha una efervescència de canvi institucional’. ‘Hi ha moltes ganes d’aquest canvi, i també hi ha moltes possibilitats de fer fora el PP de les institucions. Per això hi hem convidat Josep Lluís Albinyana, el primer president de la Generalitat: per simbolitzar el sentiment de recuperació de les institucions. Podem recuperar-les, i ho dic fent servir un plural molt ampli’, explica fent referència a les possibles coalicions o sumes opositores que puguin tombar el govern d’Alberto Fabra. 

Aquest Aplec, com ja va passar amb el Nou d’Octubre, arriba amb la mirada posada en les eleccions municipals i a les corts. Uns comicis per als quals Compromís ja s’ha obert a sumar forces amb EUPV i Podem. ‘Ens hem de preparar per al camí. Els nostres queviures són les nostres propostes per resoldre els problemes de la gent. La nostra fortalesa és treballar en equip, solidàriament, cohesionadament, perquè no es quede ningú fora de la marxa. Hi hem d’integrar tots els qui tenen uns mateixos plantejaments i valors, des de la diversitat, i acumular prou energies per a encetar un camí que permeta al nostre poble de veure un horitzó de vida digna’, diu Enric Morera. 

Núria Cadenes afegeix que ‘en aquesta cita electoral hi ha un altre factor important, la mobilització de la societat civil’. ‘Hi veig un cert paral·lelisme amb això que passa al Principat: diverses entitats de tota mena que s’ajunten per coordinar feina, pensaments i esforços i assenyalar punts irrenunciables de l’actuació política. És el que fa, per exemple, la Xarxa d’Entitats del País Valencià.’ Considera que les eleccions no seran solament un canvi de sigles (‘això ja s’ha fet unes quantes vegades’), sinó que hi haurà l’exigència de complir els compromisos. ‘Es tracta de fer fora el PP d’una vegada, sí, però les eleccions no són un xec en blanc per als partits que surtin elegits. S’ha après què es va fer malament, i la societat valenciana no està disposada a permetre cap xec en blanc als qui vinguin. Aquest poble és cada vegada més adult i té més capacitat de fer les coses bé.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any