Atenció amb el canvi d’hora

  • Quan siguin les tres de la matinada caldrà endarrerir una hora el rellotge i tornaran a ser les dues

VilaWeb
Redacció
27.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan siguin les tres de la matinada, haurem d’endarrerir una hora el rellotge seguint el canvi d’horari d’hivern. El gest respon a la mesura que porten a terme una vuitantena de països a tot el món per a reduir el consum global d’energia (vídeo). En teoria, l’avançament i l’endarreriment del rellotge a la tardor i a la primavera ha de fer coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons algunes dades, la despesa associada a la llum artificial amb els canvis d’hora pot arribar al 10% a les llars.

El canvi d’horari actual es va començar a aplicar arran de la crisi del petroli de 1973, quan la majoria de països industrialitzats (excepte el Japó) van adoptar la mesura. Anteriorment, també hi havia hagut un altre període que comportava un canvi d’horari durant la Primera Guerra Mundial, en què alguns països directament implicats en el conflicte van aplicar-lo per estalviar combustible.

A la Unió Europea, l’any 2001 es va aprovar una directiva que, entre més coses, unifica els dies en què tenen lloc els canvis d’hora a tots els països membres: l’últim diumenge de març i d’octubre.

Els defensors de la mesura apel·len als efectes positius que s’aprecien en àrees com l’agricultura i l’hostaleria, a més d’un cert estalvi energètic. Els detractors, en canvi, consideren que els guanys són imperceptibles i el canvi, per contra, té efectes perjudicials per a la salut humana i animal i pot causar trastorns del son. De fet, cent seixanta països no observen la mesura, ni a l’estiu ni a l’hivern.

 

Més informació: El nostre horari nazi de cada dia

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any