L’espectador s’aixeca de la butaca

  • La creació de l’Associació d’Espectadors i Amics de les Arts Escèniques reivindica la participació de l’espectador en la programació i gestió cultural.

VilaWeb
Redacció
23.10.2014 - 13:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’espectador que mirava passar els trens, des de la seva còmoda butaca, ha donat pas a un nou espectador que s’aixeca per conduir-los o, segons els casos, col·laborar-hi. Habitualment la figura del programador és qui rep l’encàrrec d’escollir les obres que formaran part de la temporada d’un teatre municipal, gestionat per l’Ajuntament local, sovint amb ajudes de la resta d’administracions. Un seguit d’iniciatives inclouen matisos en aquest escenari, reivindicant un paper més actiu de l’espectador.

Pobles com Ripollet, Manresa o Igualada, entre d’altres, han presentat iniciatives que proposen la participació dels espectadors en la dinamització sociocultural dels equipaments culturals. Per definir i identificar les diverses iniciatives de participació del públic s’ha creat l’Associació d’Espectadors i Amics de les Arts Escèniques (AEAAE), presentada recentment dins el marc de la Fira Mediterrània de Manresa. Un dels principals reptes de la nova entitat serà l’elaboració d’un mapa de les iniciatives, col·lectius i associacions d’espectadors que col·laboren o participen en la gestió de teatres, sales d’actes d’ateneus, casals… “Es tracta de posar en comú les experiències de participació actuals i dotar de punts de referència a les noves iniciatives que sorgeixin”, argumenta Joan Ramon Gordo, vicepresident de l’associació i president de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet.  
 
Hibridació entre l’administració i el teixit associatiu
Creada el 1993, aquesta associació del municipi del Vallès Oriental s’encarrega, a través dels seus socis, de la programació de les obres de la temporada teatral i, a més, s’ocupa de la cogestió del teatre, un antic mercat municipal reconvertit en el Teatre Municipal, en bona part gràcies a l’empenta donada per aquest col·lectiu. L’Associació d’Espectadors aporta un terç de la gestió econòmica de la programació professional, la resta l’aporten l’Ajuntament de Ripollet, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Si bé hi ha dos tècnics municipals, el compromís de la cogestió del teatre per part de l’associació s’estén a la difusió i publicitat, contractació, venta d’entrades, control del públic, entre d’altres tasques, sense rebre remuneració.  “Reivindiquem la feina professional, des de la vessant del moviment associatiu cultural”, afirma Gordo de la seva experiència a Ripollet com a president de l’associació d’espectadors.

Segueix lleguint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any