Mas-Colell al parlament britànic: ‘El 9-N serà una celebració de la democràcia, però en absència de democràcia’

  • El conseller d'Economia ha fet un discurs a Westminster

VilaWeb
ACN
22.10.2014 - 17:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, de la Gran Bretanya estant, ha dit que no havia detectat cap influència del ‘conflicte polític’ en les activitats econòmiques i financeres durant els seus contactes a la City de Londres. Ha advertit que el govern català i l’espanyol van ‘amb el mateix vaixell’ i que no hi ha ‘absolutament cap raó ni cap motivació per a qüestionar l’activitat financera als mercats del govern espanyol’. Ha afegit que Madrid no tenia raons per a afectar ‘la visibilitat’ catalana. Finalment ha defensat que el 9-N seria ‘una celebració de la democràcia, però en absència de democràcia’.

El conseller d’Economia ha viatjat a Londres per oferir una conferència a Westminster i entrevistar-se amb membres de la City financera i mitjans de comunicació britànics.

Discurs a Londres

En un discurs al parlament britànic davant una cinquantena de parlamentaris, ha dit que el 9-N seria ‘una celebració de la democràcia, però en absència de democràcia, perquè la consulta no es realitzarà’. I ha reblat: ‘La democràcia ha estat prohibida.’ Ha reiterat que el 9-N no era un exercici electoral’ i que els referents eren ‘les mobilitzacions de ciutadans de l’Onze de Setembre’. Amb tot, el conseller ha fet una crida a la participació.

Mas-Colell ha volgut destacar ‘el desig i la necessitat de negociació’ amb el govern espanyol, que ha de concloure ‘amb un referèndum que inclogui la independència entre més opcions’. Ha demanat una vegada més al govern espanyol que seguís els referents com el britànic: ‘És evident que al Regne Unit hi ha hagut un procés democràtic exemplar que, a més, no ha acabat malament per als interessos de Londres, i no veig per què el govern espanyol ha d’estar espantat o ha de tenir dificultats a entrar en un procés de negociació’, ha destacat el conseller.

Segons Mas-Colell, l’única manera de posar fi a les tensions actuals entre Madrid i Barcelona és el diàleg i la negociació: ‘Aquest no és un assumpte d’un, dos o tres dies. Catalunya fa moltes dècades, per no dir més, que està en aquest projecte, i per tant tard o d’hora crec que el govern espanyol, en un context europeu, haurà de negociar.’

No ha volgut especular sobre unes possibles eleccions plebiscitàries: ‘Tot és obert —ha dit—. La convocatòria de comicis avançats dependrà del 9-N, del procés de discussió interna del govern, de les posicions dels partits de l’oposició i de l’actitud i el comportament del govern espanyol. No avanço res ni especulo, només sé que hi haurà unes eleccions abans de la tardor del 2016.’

Catalunya ‘no ha escollit el moment de conflicte’

També ha destacat que Catalunya no havia escollit el moment de conflicte amb l’estat espanyol i que es defensava ‘d’un atac en tota regla’ en els fronts de la identitat i l’autogovern. El conseller ha denunciat des del parlament britànic la ‘política recentralitzadora en tots els àmbits’ del govern espanyol, que segons ell s’impulsa amb ‘l’excusa de la lluita contra la crisi econòmica i la recerca de l’eficiència’. ‘És una mera excusa perquè algunes de les economies més eficients i productives del món són estats federals’ ha explicat Mas-Colell.

També ha recordat que el president Artur Mas s’avé a dialogar amb el president espanyol Mariano Rajoy, però ha advertit que el parlament català podria fer un ‘exercici de sobirania’ sempre que s’haguessin fet unes eleccions amb un clar mandat democràtic i no hagués reeixit ‘una última oportunitat per a les negociacions’.

Mas-Colell ha defensat que per ell la situació ideal seria que el govern espanyol mogués fitxa per acabar ‘la seva intransigència’ i s’avingués ‘a negociar’. En referència al referèndum escocès, Mas-Colell ha dit als diputats: ‘Vosaltres sabeu molt bé, per la vostra experiència recent, que el debat democràtic pot acabar en la independència, o no.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any