Nobles contra progres

  • Torna al TNC Liceistes i cruzados, de Serafí Pitarra, l'espectacle que va enlluernar el públic la temporada passada i que ara es podrà veure fins al 9 de novembre

VilaWeb
Redacció
23.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Torna al Teatre Nacional Liceistes i cruzados, de Serafí Pitarra, l’espectacle que va enlluernar el públic la temporada passada i que ara el Teatre Nacional ha reposat a la Sala Petita, on es podrà veure fins al 9 de novembre. Andeu Sotorra en fa la seva crítica al blog Clip de teatre. Avui podeu guanyar invitacions a aquesta funció a través de twitter. Només heu de fer un comentari amb còpia a @nuvol_com o amb el hashtag #liceistes sobre algun dels tres articles de l’speaker’s d’avui.

Si els defensors de l’antic Teatre de la Santa Creu, actualment Teatre Principal, aixequessin el cap, segurament que se’l tallarien en rodó a la guillotina si veiessin en què s’ha convertit el seu preuat escenari del final de la Rambla i i si sabessin que fins i tot ha estat objecte, en els últims temps, d’una batuda dels Mossos d’Esquadra per un pressumpte cas de prostitució il·legal, entre altres afers de dubtosa reputació.

A finals del segle XIX, la competència entre els partidaris del Teatre de la Santa Creu (els anomenats cruzados) i els del Liceu (els anomenats liceistes) va ser aferrissada i farcida d’anècdotes. En realitat, tot va començar quan, en un afany inversor de classe, es va construir el Gran Teatre del Liceu i això va remoure la tropa conservadora, noble i de la petita burgesia barcelonina que havia fet un feu del seu teatre de la Santa Creu i que va veure, a més, com les seves tendències musicals eren qüestionades i ridiculitzades pels nous partidaris del Liceu (una mena de classe progressista i snob de l’època, en llenguatge actual, lligada als nous negocis dels teixits).

Podeu llegir l’article sencer a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any