La justícia de Liechtenstein investiga Jordi Pujol per emblanquiment de capital

  • Un jutjat de Vaduz demana a la jutgessa de Barcelona informació sobre la causa contra la família de l'ex-president

VilaWeb
ACN
21.10.2014 - 19:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un jutjat de Liechtenstein investiga l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol per emblanquiment de capital i ha demanat a la jutgessa de Barcelona que també porta el cas que li aporti informació sobre els antecedents penals i les causes obertes contra ell. Així, un jutge de Vaduz, capital del petit país alpí, ha enviat, a través de la Interpol, una sol·licitud a la policia espanyola perquè faci els tràmits amb la jutgessa de Barcelona i obtingui la informació.

L’escrit de la policia espanyola, al qual ha tingut accés l’ACN, és del 14 d’octubre i ja és a la taula de la magistrada barcelonina.

La jutgessa, en el seu escrit, diu que no té cap inconvenient a donar la informació a la justícia de Liechtenstein després que la seva pròpia resolució sigui ferma, o sigui, quan s’hagin desestimat els recursos que hi pugui presentar la defensa dels Pujol.

Per una altra banda, després que la justícia andorrana respongués a la magistrada barcelonina que abans de donar-li informació bancària dels Pujol havia de concretar els delictes i aquests havien de ser de corrupció, la justícia suïssa ha respost de manera similar.

En un escrit del 15 de setembre, un magistrat helvètic recorda que el dret suís només col·labora amb tribunals estrangers quan es ‘menciona principalment la data i el lloc de comissió dels fets, les persones implicades i la seva funció, el mode operatiu’. Si els fets perseguits són d’emblanquiment de capital, també s’hi han de fer constar els fets que van originar els diners, el delicte previ. Igualment, cal establir, per part del jutjat barceloní la relació dels fets investigats amb Suïssa.

El text remès al jutjat de Barcelona recorda que la comissió rogatòria enviada per la magistrada no indica ni l’emblanquiment de capital ni el delicte previ. ‘No es facilita cap precisió o indicació concreta sobre les suposades activitats criminals de l’interessat’. Tampoc no s’estableix cap relació amb Suïssa i, segons la justícia d’aquell país, la sol·licitud de col·laboració de la jutgessa barcelonina ‘sembla anar dirigida a les autoritats del Principat d’Andorra’. Per això, de moment no es donen dades dels Pujol al jutjat barceloní, mentre la comissió rogatòria no es completi.

Més informació:

Pujol i els seus fills, la mala consciència (Capítol del llibre de Francesc-Marc Álvaro, ‘Ara sí que toca’)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any